Додик: Поносан на Србију; Николић и Вучић: О референдуму одлучује Српска

01.09.2016 Актуелно

Тема састанка био је референдум о Дану Републике Српске и позив ПИК-а властима у Српској да референдум не буде одржан.

Предсједник Српске Милорад Додик изразио је захвалност руководству Србије за организовање састанка.

– Изражавам захвалност за могућност да попричамо о свим важним питањима. На нама је одговорност. Република Српска сматра да постоје одређене шпекулације о Дану Републике, али смо јединствени у ставу да одбранимо тај дан – рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је поносан на Србију.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић рекла је да су овакви састанци корисни и за Српску и за Србију.

– Корисно је да разговарају функционери Републике Српске и Србије. Србија се неће мијешати, има пуно разумијевања за све што се догађа у Републици Српској, али и у цијелом региону. Ово је наша одлука, ми смо опредијељени да идемо на рефрендум, на начин на који смо се договорили – истакла је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је 9. јануар био и остао кључни датум за српски народ.

– Мислим да Сарајево треба да прихвати да је Србима стало до 9. јануара и да ћемо наћи начин да сачувамо тај дан. Да ли ће референдума бити или не, одлучиће институције Републике Српске – рекао је Иванић.

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је да је данас чуо доста информација које није знао.

– Изражавам забринутост, не само за БиХ, већ и за регион и апелујем да не дође до заоштравања које ће нас вратити назад у ’90-те. Рефрендум може бити одржан јер нико у НСРС није поднио иницијативу да се промијени одлука – рекао је Босић.

Предсједник и премијер Србије истакли су у саопштењу након састанка, да је политика Србије поштовање територијалног интегритета БиХ, као и интегритета Републике Српске.

Николић и Вучић осудили су организоване нападе поједних земаља региона који стижу против Србије и српског народа, као и лицемјерно ћутање и тражење лажних симетрија и равнотежа од стране значајног дијела међународне заједнице.

Николић и Вучић нису пружили подршку, али ни на који начин нису жељели да утичу на промјену политичких ставова легитимно изабраних политичара у Српској поводом одржавања најављеног референдума. Србија ће без обзира на одређене разлике у виђењима ситуације у региону подржати српски народ, грађане Републике Српске и њене институције.

Предсједник Додик претходно је изјавио да нису реална очекивања да ће се, послије састанка на Андрићевом вијенцу, референдум отказати из техничких или политичких разлога.

Истакао је да је 9. јануар Дан државности Српске, јер је Република Српска држава, а БиХ није ништа.

„Не чинимо ништа што би могло угрозити мир. Позив на референдум није антидејтонска и антиуставна активност. Никакве приче о сецесији нема“, рекао је Додик.

Мишљење ПИК-а у суштини одражава политичку подршку криминалу, који су, каже, чинили високи представници, од првог дана до данас.

Он је истакао да је ће на састанку у Београду на дневном реду бити и Анекс 10 Дејтонског споразума.

Састанак је одржан у згради Генералног секретаријата предсједника Србије на Андрићевом венцу.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је потребно са руководством Србије размијенити мишљење и погледе о референдуму о Дану Републике Српске, као и заједнички сагледати ситуацију у БиХ и региону.

Архива