Додик: Политичка и непрофесионална одлука

17.09.2016 Актуелно

Иако је Бакир Изетбеговић одмах изјавио поручио да поздравља одлуку Уставног суда и да очекује да предсједник Српске одустане од референдума, Додик је поручио да ће референдум бити одржан 25. септембра. Одлука је ,кажу у Српској, политичка и није изненађујућа, али су сада сви сигурни да је референдум једини начин да се заштити право Српске да слави Дан Републике 9. јануара.
Одлука Уставног суда БиХ је политичка, поручују из Српске и неће промијенити одлуку Народне скупштине да се грађани Српске изјасне на референдуму шта мисле о 9. јануару. Због тога, сматра предсједник Републике Српске Милорад Додик, сви треба да изађу на реферемдум 25. септембра.
Додик је рекао да није ни очекивао другачије понашање, као и да се одлуке опет доносе на штету српског народа. Међутим, Република Српска не одустаје од референдума.
Оваквим понашањем Уставног суда БиХ покушава се увести апартхејд и владавина шеријата на територији Српске, каже потпредсједник НСРС, Ненад Стевандић. Од референдума се, додаје, не смије и неће одустати.
Правници су сигурни да је Уставни суд непрофесионално поступио и донио одлуку која нема законско упориште.
Амерички стручњак за Балкан, Стивен Мејер, истакао је да је Уставни суд БиХ постао суштински небитан у смислу озбиљне, уважене и законске институције, и нагласио, да одржавање референдума о Дану Републике не крши Устав. Представници институција Српске једногласни су да данашња одлука не мијења ону Народне скупштине – да се грађани Српске 25. септембра изјасне о томе да ли ће 9. јануара обиљежавати Дан Републике или не.

Архива