Додик: Не може се игнорисати воља народа

26.09.2016 Актуелно

Додик је изразио задовољство што је референдум о Дану Републике Српске протекао у миру, напомињући да то није био референдум о сецесији, да његов легитимитет нико не може оспорити и да ће се сада све рјешавати у парламенту, гдје ће бити промијењен Закон о празницима.

„Без обзира што неки говоре да то није обавезујуће, да видимо ко ће сада бити тај ко ће игнорисати вољу народа. Девети јануар је Дан Републике и остаће у закону. Ми никога тиме не вријеђамо, то је апосолутна воља народа“, рекао је Додик за ТВ „Пинк“.

На питање да ли ће расписивати неки слиједећи референдум, Додик је рекао да не искључује могућност нових референдума о сваком могућем питању у Републици Српској те додао да не жели да српски народ изгуби шансу да одлучује.

Додик каже да се не плаши пријетњи хапшењем јер оне говоре о томе да је БиХ једна велика заблуда. „Референдум је побједа свих нас. Немам права ни на какав страх, јер шта значи судбина једног човјека у односу на судбину народа“, додао је Додик.

На опаску да и „Асошиејтед прес“ пише о његовом хапшењу, Додик је рекао да текстове о ситуацији у БиХ и региону пишу, углавном, ратни новинари и да се ту од рата ништа не мијења. „Запад би волио да види Додика у неком понижавајућем положају. Они не желе да виде никог ко доноси самостално одлуке“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, готово је невјероватно да Запад може и да помисли да Бакир Изетбеговић, Алијин син, може да укине Дан Републике, а да Срби то само аминују.

Додик каже да се још није чуо са представницима државног врха Србије, али да је добио честитке многих пријатеља из Србије, додајући да је потпуно логична била одлука Србије да не подржи референдум и да се направи та дистанца.

Коментаришући ратну реторику у БиХ, Додик је рекао да има „разних острашћених типова“ и да оно што је рекао бивши командант такозване Армије БиХ Сефер Халиловић, то мисле муслимани, који су жељни освете и себе су пројектовали у жртву.

„Они су себе пројектовали у жртву и живе живот жртве, а једини кривац су им Срби, а поготово Република Српска, која их иритира у сваком тренутку“, додао је Додик.

Предсједник Српске напомиње да то није безазлено, али да са становишта ресурса сматра да они сада немају потенцијале, нити наоружање.

„Како је могуће да сада они нападну Републику Српску, а у Бањалуци у касарни Козара је батаљон који чине искључиво Срби. Како мисле да ће по наређењу Бакира Изетбеговића тај батаљон Срба напасти Бањалуку?“, запитао је Додик.

Додик истиче да он нема ниједну пројекцију насиља, нити рат. „Моја пројекција је ово што се десило јуче. Идемо на оловку. Оловка је сада најтежи топ, навећа граната, коју сад имамо“, рекао је Додик и поновио да је будућност Републике Српске стабилна.

Коментаришући изјаве да је референдум организован због избора, Додик је подсјетио да су у одлуци о референдуму учествовали сви. „Неки, који су кукавице, побјегли су из те одлуке бојећи се хапшења. Ето, ја се не бојим“, рекао је Додик.

Додик је истакао да Запад воли да ставља ултиматуме, те испричао како је амерички амбасадор у Сарајеву прије пар година од њега тражио да сруши православну цркву у Поточарима, јер Бошњаци не желе да је гледају, али да је он то одбио.

Додик је демантовао медијске спекулације да је његов пријем у Москви код руског предсједника Владимира Путина био хладан и да му је он рекао да повуче ручну.

Архива