Додик: На референдуму гласало 70 одсто Срба

26.09.2016 Актуелно

„Задовољни смо са ових 55 одсто. Зашто не би били када је и Црна Гора имала квоту од 55 досто за независност? И нико јој то није спорио“, нагласио је Додик.

Он очекује да ће укупни проценат излазности на референдум од садашњих 55 одсто бити већа када буду уврштени и остали подаци са других страна.

„Задовољан сам да је референдум одржан и да је све прошло без ексцеса и да нико није имао проблема, било да је гласао или не. Поносан сам да јуче ниједан Бошњак није имао проблема“, рекао је Додик гостујући на телевизији Н1.

Он је нагласио да је референдумом урађен озбиљан и важан посао који није имао намјеру да омаловажи било кога.

„Сљедећи кораци након референдума су да се вратимо у парламент, са сазнањем о резултатима референдума, поштујући вољу народа изражену на референдуму, и да прилагодимо оно што је Уставни суд БиХ тражио“, рекао је Додик.

Он је истакао да је формулацију референдумског питања први рекао члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Додик је нагласио да је амбасадор Велике Британије у БиХ прије расписивања референдума рекао да нема ништа проблематично у одржавању референдума, а да је касније, под притиском у Сарајеву, промијенио тај став.

Предсједник Српске је најавио да ће, уколико буде потребе за то, бити још референдума, и као примјер навео евентуални референдум о уласку БиХ у НАТО.

Коментаришући најаве да ће му Запад замрзнути имовину због одржавања референдума, Додик је поручио да је сагласан са тим.

Истакао је да нема имовину у Русији, али да има у Србији и да вјерује у Србију.

Говорећи о пријетњама које му се упућују због референдума, појаснио је да се оне, уколико су му упућене као предсједнику Републике Српске, могу тумачити и као пријетње Србима у Српској.

Додик је најавио да ће се, када му истекне овај предсједнички мандат, наставити и даље да бави политиком и да намјерава да се кандидује за неке друге функције, јер не може више да се кандидује за предсједника Српске.

Архива