Додик и Вучић свечано отворили дионицу ауто-пута „9. јануар“ Добој-Прњавор

11.09.2016 Актуелно

Додик је истакао да је ауто-пут „9. јануар“ доказ постојања Републике Српске и њене способности да реализује велике инфраструктурне пројекте.

„Желимо да покажемо да градимо ауто-пут, да се развијамо, што значи да желимо да останемо на овим просторима“, рекао је Додик на отварању ауто-пута.

Он је поручио да ће Република Српска наставити са изградњом мреже ауто-путева. „Ауто-пут смо изградили за све грађане. Он нам је гарант боље будућности, градећи стабилан и миран живот“, рекао је Додик, додавши да је Српска за очување мира и стабилности.

Према његовом мишљењу, 36 километара ауто-пута цивилизацијска је промјена у Републици Српској.

„Ауто-пут ће омогућити привредни развој, јер ће сви користити благодети бржих комуникација и привредног развоја. Захвалан сам свима који су учествовали у овом пројекту, као и европским институцијама које су обезбиједиле финансијска средства“, рекао је Додик.

Он је навео да би дионица ауто-пута „9. јануар“ од Прњавора до Бањалуке требало да буде завршена у наредних годину дана, те да је циљ изградња ауто-пута до Србије.

„Када отворимо ову дионицу интегрално ћемо повезати најзначајнији привредни и демографски дио Републике Српске. За седам до 10 дана отворићемо Термоелектрану `Станари`, што говори да се Српска развија и да има потенцијала“, истакао је Додик.

Он је честитао народу Републике Српске за велику радну побједу и захвалио институцијама Србије што подржавају Српску, као и за изградњу моста Љубовија-Братунац.

„Отвореност Републике Српске, БиХ и Србије може се манифестовати изградњом инфраструктуре. Наша комуникација мора бити усмјерена ка добру, а са Србијом смо предани да мир и стабилност буду очувани. Србија је незамјењив фактор мира, а Српска жели бити дио тог пројекта, таквих напора и жеље, јер сви који граде и раде не желе било какве сукобе“, рекао је Додик.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић нагласио је да су свима потребни мир и стабилност, односно и Србима и Српској, али и Бошњацима и Хрватима.

„Ауто-путеви се граде да се њима повезују људи, а не да иду тенкови. Њих градимо да бисмо се повезивали, отварали радна мјеста“, рекао је Вучић.

Он је замолио руководство Српске да све што ради буде с циљем смиривања тензија, иградње мира и стабилности у региону.

Вучић је оцијенио да је изградња 36 километара ауто-пута веома значајна у вријеме када је тешка економска ситуација. „То значи више послова за младе и све грађане Српске. Имамо обавезу да се међусобно повезујемо и да радимо на побољшању услова за живот свих наших грађана“, рекао је Вучић, напоменувши да би ускоро требало да буде завршен мост Љубовија-Братунац.

Он је честитао грађанима, али и институцијама Српске што је изграђена ова дионица ауто-пута.

„Ова дионица је веома важна за све грађане у БиХ, али и за Србију. Потребно је смиривати тензије и очувати мир и стабилност на овим просторима, а ауто-пут је гарант овог“, сматра Вучић, који наводи да ће Срби, Хрвати и Бошњаци морати наредних 100 година да живе у миру.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је дионица ауто-пута „9. јануар“ Добој-Прњавор дио мреже ауто-путева Републике Српске која сада има више од 70 километара.

„Влада Српске коју је од 2006. године предводио Милорад Додик наслиједила је неразвијену саобраћајну инфраструктуру у Републици Српској. Сада је та ситуација потпуно другачија“, рекао је Чубриловић на церемонији отварања дионице ауто-пута „9. јануар“ Добој-Прњавор.

Чубриловић, који је био и министар саобраћаја и веза Републике Српске, рекао је да власт Републике Српске одговорно гради Српску и да је изградња ауто-путева важна за економски развој Српске.

Отварању наведене дионице присуствовали су премијер Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић.

Свечаности су присуствовали и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић, посланици у Народној скупштини Српске, званице из јавног политичког и друштвеног живота, као И велики број грађана.

Фото галерија:

[widgetkit id=“43″]

Архива