Додик: Држава се не прави хапшењем политичких противника

26.09.2016 Актуелно

Додик је рекао да њега хапсе од када је у политици, али га до сада нису ухапсили.

„Немогуће је очекивати да неко направи државу на хапшењу политичких противника и зна се да то до сада није урадила ниједна држава. Чак ни оне које су биле у апартхејду и фашизму у томе нису успјеле, па неће ни Бакир Изетбеговић“, поручио је Додик за Телевизију „Прва“.

Према његовим ријечима, сва прича око референдума и око његовог хапшења настала је да би се прикрила чињеница да у ФБиХ има регистрованих преко 100 група са терористичким потенцијалом, којима власт и сам Бакир Изетбеговић не придају пажњу.

„Они су мислили да ће овај референдум бити довољан разлог да вјежбају терористичке групе. Сметнули су са ума да и ми имамо полицију која је врло способна да се одбрани“, рекао је Додик и додао да су сва лица која су маркирана као евентуално опасна била покривена.

Говорећи о ефектима који би референдум могао имати на предстојеће изборе, Додик је рекао да ће се то знати за пет-шест дана, а да би сада на гласачко тијело сигурно утицало његово хапшење.

Он је нагласио да је осјећај да је Српска јуче на референдуму освојила слободу и повратила своје достојанство изнад тога да ли ће неко бити процесуиран.

„То више нема значај да ли ће Милорад Додик одговарати или не, и да ли ће то неком пасти на памет да ради. Оно што остаје као неоспорна чињеница је да се одржао референдум и да је народ био јединствен. Нико не може, па ни противници Републике Српске ово игнорисати и рећи то је бесправно“, нагласио је предсједник Републике Српске.

Према његовим ријечима, свака слобода има цијену, а слобода Српске је освојена референдумом и показала је озбиљност Српске и значиће додатно уважавање грађана Српске.

У осврту на реторику која је пратила припреме за референдум и „звецкање оружја“ из Сарајева, Додик је рекао да је све то дио жеља, промишљања и можда и планова политичке елите из Сарајева која се никада не може помирити са чињеницом да постоји Република Српска и „врло би се радовали да остваре свој план о освети, чишћењу и нестанку Републике Српске“.

„Сам Бакир Изетбеговић је јуче, мислим, рекао да Република Српска не може нестати, али се сада преко Суда и Тужилаштва обрачунава са нама. Из Сарајева сада треба, нас неколико које су лоцирали да нас нешто хапсе, приводе, да дајемо изјаве откуд нам храброст да радимо оно што смо урадили. То је оно вријеме кад су овдје још владале Османлије“, рекао је Додик.

Он је рекао да је у сваком случају Бакир Изетбеговић велики губитник, јер је управо он био заговорник да се Србима укине Дан Републике Српске који су Срби славили 20 година.

„Ваљда нико озбиљан није могао помислити да ће Срби остати без одговора. У том погледу базична прича је да је ово реакција, а не акција. Ми не бисмо имали потребу за референдумом да Бакир Изетбеговић није тражио, а Уставни суд БиХ, који постоји ван закона и као једна ад хок волонтеристичка установа није удовољила том захтјеву“, рекао је Додик.

Он је рекао да Срби нису могли да кажу да је Изетбеговић „свемоћан јер иза њега стоји Алах и да Срби морају да га поштују, па можда чак и промјене вјеру јер се ради о једној `свемоћној фигури`“.

„Наравно да то није тако и нико не мора да сумња да Срби никада неће признати вољу Бакира Изетбеговића и његовог оца Алије који је написао `Исламску декларацију` и залагао се за исламску државу, какву имамо данас у Сирији“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Бакир Изетбеговић када је дошао на функцију члана Предсједништва БиХ рекао да наставља политику „Исламске декларације“.

„Бакир је сад озлојађен чињеницом да се референдум ипак десио и да се није поштовала његова воља. Сада као озлојађено дијете измишља што крупније ријечи да би скренуо пажњу са своје озлојађености“, рекао је Додик.

Он је потврдио да се током дана чуо са предсједником Србије Томиславом Николићем и премијером Србије Александром Вучићем и да су они задовољни што је дан референдума протекао мирно, што ће бити разлог да се „смире одређене вербалне реторичке операције које су биле видљиве“.

На питање да ли је референдум о Дану Српске, уствари, увертира за референдум о независности Српске, Додик је рекао да Српска нема потребе да се вјежба и да тренира.

„Ми смо могли јуче или прије шест мјесеци или прије три године имати референдум о статусу, дакле не треба нам никакво вјежбање. Ми ћемо одлучивати како да поступамо по неким важним питањима и да о њима постигнемо политичко јединство. Ми смо показали да имамо потпуно довољно карактера и способности да проведемо референдум и очувамо стабилност у врло конфузним околностима и у врло непријатељском окружењу“, рекао је Додик.

Реагујући на изјаву портпарола ЕУ Маје Коцијанчич о нерегуларности референдума, Додик је рекао да Коцијанчичева очигледно доприноси само дестабилизацији ситуацији у БиХ.

Он је подсјетио да је одлуку о референдуму донијела Народна скупштина Српске и да није предвиђено да она буде одобрена од било кога.

„Када то говори неко из ЕУ, значи да уништава највредније европске стандарде и критеријуме. Јуче је одржан референдум у Мађарској о мигрантима. Зашто се не бави тиме?“, упитао је Додик.

Он је констатовао да је ЕУ превише укључена у интервенционизам у БиХ, заједно са другим западним земљама и додао да је превршило сваку мјеру њихово настојање да БиХ модулирају како они желе.

„Ми смо своје рекли на референдуму јуче“, закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива