Додик: Домаћински однос власника „Мраза“ и „Мајнекса“

28.09.2016 Актуелно

Додик је изјавио новинарима да се увјерио у домаћински, пословни однос власника ових предузећа и обећао помоћ да би се помогло њихово даље пословање и развој.

Према његовим ријечима, текстилна индустрија „Мраз“ суочава се са проблемом обезбјеђивања квалитетног школованог кадра.

„Очигледно је да ћемо морати у области образовања промијенити стандарде и почети образовати кадар за реални сектор, јер без тога нема никаквог напретка у привреди“, истакао је Додик, констатујући да многа предузећа да би обезбиједила раднике морају да преквалификују постојећу радну снагу, што додатно кошта и тражи вријеме.

Предсједник Српске оцијенио је да је предузеће „Мајнекс“ показало своју способност изградњом скијалишта и истрајношћу да упркос свим изазовима реализује пројект који приличи овом времену и овом простору, и који ће сигурно повећати туристичку понуду.

„Разговарали смо на који начин се може поспјешити и убрзати реализација овог пројекта и у наредних 10-15 дана овдје ће доћи најважнији људи из области подршке у Републици Српској како би договорили на који ћемо начин то питање рјешавати“, додао је Додик.

Директор „Мајнекса“ Вељко Голијанин најавио је да би 15. новембра требало да буде пуштена у транспорт кабинска гондола која ће повезивати подножје скијалишта са Равном планином.

Наводећи да изградња гондоле кошта 10 милиона евра, Голијанин је подсјетио да већ двије године ради скијалиште у Горњим Палама.

„Направили смо савремену стазу, са вјештачким осњежавањем и освјетљењем“, рекао је Голијанин и додао да ће на овој стази 25. децембра бити одржана ФИС трка на којој ће учествовати 90 такмичара из 17 земаља.

Поредећи Равну планину са Златибором, Голијанин је констатовао да ће пуштање у рад гондоле омогућити одржавање спортских и туристичких активности на овој дестинацији у току цијеле године.

Да је ријеч о скијалишту урађеном по најсавременијим стандардима потврдио је тренер скијашке репрезентације БиХ Жељко Шљивић, који је истакао да скијалиште у Горњим Палама представља модерну стазу која је спремна за такмичења евро-купа.

Власник и директор „Мраза“ Радивоје Ковачевић рекао је да ово предузеће, које се бави производњом текстилне конфекције за њемачко тржиште, тренутно запошљава 110 радника и да су аплицирали за пријем 50 нових радника, те да ће послије избора, највјероватније, аплицирати за још 50.

„На Заводу за запошљавање нема стручне радне снаге за обављање ове дјелатности, па смо 80 одсто наших радника морали самостално обучити и преквалификовати, за шта дижемо кредите код комерцијалних банака и дајемо личну имовину под хипотеку како би уложили у преквалификацију“, истакао је Ковачевић.

Разговору са привредницима, присуствовао је и кандидат коалиције „Сложно за Пале“ Бошко Југовић, који је рекао да ће ова предузећа бити окосница развоја општине Пале у наредном периоду.

Послије обиласка наведених привредних субјеката, Додик, који је и предсједник СНСД-а, у друштву чланова и кандидата ове странке на локалним изборима прошетао је центром Пала.

Архива