Цвијановић: Oдржавање референдума не може за собом повући никакву кривичну одговорност

19.09.2016 Актуелно

Одговарајући на новинарско питање у Сарајеву да ли очекује кривични прогон због одржавања референдума, Цвијановићева је подсјетила да је Одлука Народне скупштине о одржавању референдума донесена уз вољу свих клубова и да ће референдум бити одржан у складу са одлуком Републичке комисије за његово одржавање.

Она је питала да ли ће онда и државни службеници, полицајци, пољопривредници, пилоти и сви остали кривично одговарати ако изађу на референдум?

„ЕУ је заснована на стандардима референдума“, навела је Цвијановићева и додала да је неприхватљиво да се „у правосудним институцијама БиХ странци зову на сједељке“ и да на правосуђе има било каквог утицаја са стране.

Цвијановићева је данас у Сарајеву разговарала са директором за западни Балкан при Генералној дирекцији Европске комисије за политику сусједства Женевив Руиз Калавером, шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком, предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем и премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем о спровођењу Реформске агенде за БиХ.

Премијер Републике Српске поручила је послије састанка да је дуг пут пред БиХ на уређењу владавине права.

„Морамо озбиљно да се позабавимо владавином права, као и свако ко жели да буде члан ЕУ“, поручила је Цвијановићева.

Шеф Делегације ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк, одговарајући на новинарско питање да ли ће референдум утицати на сутрашњу одлуку Савјета ЕУ о апликацији БиХ за чланство, истакао је да није у могућности да предвиђа какве ће бити одлуке земаља чланица у вези са тим питањем.

„Апликација о чланству, као што сам рекао, не зависи од једног појединачног догађаја већ је то дио процеса који је почео подношењем апликације 15. фебруара, али и много раније, односно прије десетак година закључивањем Споразума о стабилизацији и придруживању“, рекао је Вигемарк.

Шеф Делегације ЕУ је додао да су питања владавине закона од суштинског значаја за сваку земљу и да треба гледати на будућност ове земље, те радити заједно дијалогом на рјешавању отворених питања.

Вигемарк је рекао да је током данашњег састанка било ријечи о будућности БиХ као перспективног кандидата за ЕУ, те да је фокус био на већ оствареним реформама, али и на онима које треба наставити у трогодишњем програму.

„Што се тиче референдума надам се да сте упознати о коментарима високог представника за спољну и безбједносну политику Федерике Могерини и комесара за проширење Јоханеса Хана о потреби да то питање буде разријешено дијалогом и да то не буде сметња главног посла који предстоји свима нама у овој земљи, а то је напредак земље у провођењу реформи и процесу приступања ЕУ“, рекао је је Вигемарк.

Архива