БиХ разбијају они који желе рат, Српска жели стабилност и мир

22.09.2016 Актуелно

Додик је рекао да је захвалан и поносан што премијер Србије Александар Вучић јасно говори да неће нестати Републике Српске.

„То до сада нисмо могли да чујемо у Србији. Ево сада то чујемо и то је веома важно што он каже, и то је логично понашање. И ја и народ Републике Српске смо му веома захвални за такву врсту приче“, рекао је предсједник Српске за „Спутњик“.

Говорећи о еуфоричном обећању Ђамила Дураковића да ће гласати за Хилари Клинтон које је изнио на скупу у Њујорку, који је организовао Бил Клинтон, а на којем је учествовао и премијер Вучић, Додик је одговорио да Дураковић може да гласа у САД како хоће, али да ће у БиХ изгубити Сребреницу.

Упитан да ли такве „изливе љубави“ посматра као пријетњу Републици Српској, Додик је рекао да са Америком, која је несумњиво важан фактор, треба избјећи било какав сукоб, али да постоје неки темељи који се не смију погазити.

„Имате морал, карактер, не можете дозволити да будете љигавац и полтрон и тако се понашате у политичком смислу. То је позната прича. Много сам пута био у Америци када се одједном појави неко ко и није био предвиђен да буде на састанку. Вјерујем да ни сам премијер није знао ко ће бити тамо“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је Бил Клинтон саучесник у злочину у Сребреници с обзиром на то да је од Алије Изетбеговића „тражио да на неком мјесту буде побијено макар неколико хиљада људи, ако жели да се Америка укључи на његову страну.

„Изетбеговић је то обезбиједио и Клинтон је дао наређење да се бомбардују Срби. И, наравно, да он сад брани свој злочин“, рекао је Додик.

Он је поручио да није спреман да ћути о томе да су Американци бомбардовали српске цивиле, бацали осиромашени уранијум и да су због њих болнице у Бањалуци данас пуне дјеце од неколико година која болују од леукемије и тешких малигних обољења узрокованим бацањем осиромашеног уранијума.

„Шта сте ви то урадили? Зашто сте напали наше гене, наше животе на овим просторима? Шта хоћете, да ћутимо о томе? Ево ја нисам спреман да ћутим“, поручио је Додик.

Он је оцијенио да је и формирање нове комисије о „Маркалама“ под плаштом САД и указао да су се „Американци играли тим ситуацијама у току рата“, као што је кршење ембарга на увоз оружја у корист муслимана, али и довођење 4.500 муџахедина у БиХ.

„Америка показује способност да направи себи озбиљне непријатеље. Тад им је било потребно да се Срби окарактеришу као главни кривци, монструми, чак је инсцениран и случај ‘Маркале’ где је очигледно подметнута бомба, то је био први терористички акт у бившој Југославији“, рекао је Додик.

Он је истакао да је муслиманска власт подметнула експлозиве и убила људе а медијски приказала да је то дошло са стране и нико никад није хтио да направи на међународном нивоу озбиљну експертску екипу балистичких стручњака који би то утврдили.

Додик је указао да постоје озбиљне неистине у вези са страдањем у самој Сребреници и да на бази лажи о томе они хоће да оптуже српски народ и Републику Српску, те обезбиједе њен нестанак.

„Ја нећу да пристанем на неистине, а страдање сваког човјека и Бошњака, и Хрвата и Србина мене боли. А неистине су и Маркале, и Тузланска капија, и наравно ова њихова прича о Сребреници коју хоће да претворе у мит. А није утврђена истина…“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Драган Чавић, када је био предсједник Републике Српске, потписао извјештај да је у Сребреници страдало 8.700 људи што никада није доказано, те додао да је тај извјештај сачинила комисија коју је формирао Педи Ешдаун и странци.

Напомињући да се он залаже за формирање међународне комисије у којој ће неутрални стручњаци утврдити тачан број страдалих у Сребреници, Додик је рекао да се неистине држе управо Клинтонови људи који су у Америци направили каријере на лажној причи о Србима.

На питање да ли актуелна ситуација у свијету заиста води ка неком рату, Додик је оцијенио да су се све глобалне кризе Запада увијек рјешавале неким ратним сукобима.

„Криза која је 2008. манифестована у Америци као хипотекарна и раширила се на цијели свијет само је камуфлирана и она није престала. Озбиљни су проблеми. У задње вријеме чујемо да су озбиљне банке западне Европе пред колапсом, чак није могуће ни санирати толике дубиозе. Шта мислите, шта ће се десити кад нека озбиљна банка у Њемачкој дође у ситуацију да падне“, упитао је Додик.

Он је рекао да Запад нема рјешење за своје економије, да је Европа упала у структуралну кризу зато што је напросто дошла у дисбаланс онога шта су циљеви и шта је могуће да се уради.

Додик је оцијенио да мигранти нису проблем за Европу, него је проблем Европе у томе што економија њених чланица не може да расте и што је „задњих годину дана сваких мјесец дана штампала 60 милијарди евра без покрића до износа од 110 милијарди, како би спасла свој економски систем“.

„Из тих фрустрација настају ратни лешинари који се крећу и раде на исти начин. Гдје год се појави нека прича или сугестија са неке стране они крећу у медијску припрему. Или ја верујем да су само спекулације. Тако се у БиХ појави неки Халиловић који је био командант ратне такозване Армије БиХ. И он сад нешто пријети ратом. Ми знамо да је то став свих у Сарајеву. Није то само Халиловић“, нагласио је Додик.

Он је поручио да Република Српска нема ниједан ратни план. „Немамо намјеру ни да се макнемо или да некога дирнемо. Имамо намјеру да се бранимо, и бранићемо се. Имамо потенцијал за то“, поручио је Додик.

На питање да ли је имао разговоре са Русима о евентуалној војној помоћи, Додик је подсјетио на то да је Републици Српској одузето право на војску, али да се у оквиру онога „што полиција може да има званично разговара о неким могућностима“.

Он је навео да Српска сада има могућност да сваки полицајац има пушку, и да као и на Западу, жели да опреми и осавремени полицију, јер се њена полиција показала способном да се бори против тероризма.

„Из тог неког цинизма, из неподношљивости Запада према нама, они кад седе са мном увијек говоре да смо најбоља полицијска агенција на простору БиХ, али никада вам то јавно неће рећи“, навео је предсједник Српске.

Архива