Влада Српске од 2006. у општину Прњавор уложила 64 милиона КМ

11.09.2016 Актуелно

„Из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за пројекте који се реализују на територији ове општине, Влада је одобрила око седам милиона КМ, од чега 5,5 милиона КМ у пројекат снабдијевања водом шест мјесних заједница сјеверног дијела општине и дијела општине са изворишта Повелич“, прецизирала је Цвијановићева.
Према њеним ријечима, за реализацију програма реконструкције, рехабилитације и изградње магистралних, регионалних и локалних путних праваца на подручју општине Прњавор издвојено је око десет милиона КМ.
Она је нагласила да је Влада Српске уложила и значајна средства у област пољопривреде, која је поред шумског богатства најзначајнији природни ресурс којим располаже ова локална заједница.
„Од 2007. године до данас Влада Српске је кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, уложила око 31 милион КМ“, рекла је Цвијановићева.
Она је додала да није изостала ни буџетска подршка за подстицај извозно оријентисаним предузећима из Прњавора, наводећи да је за те намјене, као и за подршку привредницима за увођење ИСО стандарда и унапређење квалитета производње, те суфинасирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће, Влада издвојила око 5,3 милиона КМ.
Када је ријеч о запошљавању, каже Цвијановићева, за социјално збрињавање радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, утрошено је око 400.000 КМ, а збринуто је 325 радника из два предузећа.
„У пројекте запошљавања, за период 2007-2016, утрошено је око милион КМ, а запослено је 226 лица. Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида од 2006. до 2016. запослено је 27 инвалида, што је Фонд финансирао са око 80.000 КМ. У периоду 2006-2015. године за избјегла и расељена лица укупно је издвојено више од 1,2 милиона КМ“, истакла је предсједник Владе Српске.
Када је ријеч о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида на подручју општине Прњавор, Цвијановићева је навела да је Влада Српске уложила око 4,5 милиона КМ. „Захваљујући тим средствима, стамбено је збринуто 335 породица, од чега су 53 породице збринуте изградњом станова, а неповратна новчана средства добиле су 282 породице“, рекла је премијер Српске.
Она је додала да је у периоду од 2006. до данас у изградњу, реконструкцију и санацију школа и фискултурних сала на подручју ове локалне заједнице из средстава Развојног програма и из буџета Републике издвојено око два милиона КМ, док је кроз пројекте увођења информационих система у институције основног и средњег образовања, као и за набавку рачунара, издвојено готово милион КМ.
„Кроз пројекте из ресора породице, омладине и спорта, међу којима је и пројекат изградње 97 кућа за вишечлане породице широм Републике Српске, Влада је у општину Прњавор за те намјене, као и за подршку и помоћ омладинским и спортским организацијама у овој локалној заједници, уложила око 400.000 КМ“, рекла је Цвијановићева Срни.
Она је нагласила да је од 2008. године до данас по свим кредитним линијама ИРБ-а у општину Прњавор пласирано око 41 милион КМ. Премијер Српске је напоменула и да Влада у овој општини континуирано улаже у адаптацију амбуланти породичне медицине, те је по том основу, као и за набавку анестезиолошке и опреме за интензивну његу, уложено око милион КМ.

Архива