Видаковић: Одлучни смо да идемо до краја

17.08.2016 Актуелно

„Ако господин Инцко говори о референдуму на начин да се ‘не треба играти ватром’, онда би било поштено да каже и ко је запалио тај пламен. Ми у Републици Српској никада нећемо заборавити да је рат у БиХ почео тако што су два конститутивна народа прегласали трећи, односно Србе. Данас, када у Уставном суду имате стране судије, покушава се наметнути принцип да Бошњаци могу прегласати, не један, већ чак два конститутивна народа у БиХ. Нама је то апсолутно недопустиво и зато је наш одговор референдум“, рекао је Видаковић.

Видаковић је нагласио и да у БиХ све мора да буде ствар договора и консензуса између конститутивних народа, а када се прегласа један конститутивни народ, или као у овом случају када су прегласана чак два народа нико не може и не треба очекивати од Републике Српске да ћути и помири се са тим.

„Република Српска то не може, али и неће да прећути. Зато је наш одговор јасан и референдум у Републици Српској 25. септембра биће одржан, ма шта ко мислио или чинио. Народ и вољу народа не може нико игнорисати, а јединство нашег народа нам је велики подстрек да се супротставимо неправди и одупремо свим притисцима. Нема назад, одлучни смо да идемо до краја“, поручио је Видаковић.

На питање да прокоментарише кривичну пријаву коју је против предсједника Републике Српске и чланова Републичке комисије за спровођење референдума, поднио предсједник Грађанског савеза Реуф Бајровић, Видаковић је одговорио да је ријеч „о пропалој самопромоцији заборављених асова који покушавају да се врате на политичку сцену“.

„Народна скупштина Републике Српске донијела је одлуку о расписивању републичког референдума у складу са свим правним нормама које дефинишу ову област, а Комисија за спровођење референдума само ради свој посао у складу са законом. Можете да поднесете и хиљаду кривичних пријава против свих нас, али ми сви мислимо исто и нећемо се поколебати. Не пада нам на памет, идемо до краја и не дамо 9. јануар“, закључио је Видаковић.

Архива