Усаглашен механизам координације

17.08.2016 Актуелно

„Текст механизма координације финализован је у потпуности и продукт је заједничког рада Савјета министара БиХ и ентитетских влада, као и других учесника у процесу његовог доношења. Хвала свима, као и лидерима политичких партија на подршци овом процесу“, рекао је Звиздић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да сви треба да буду задовољни, да овдје нема побједника, ни поражених, а да је једини побједник „европска перспектива БиХ“.

Према његовим ријечима, БиХ би сада требало да бржим темпом крене ка ЕУ и путем преузимања њене праве тековине.

„Показали смо да БиХ има унутрашњи капацитет да консензусом доноси стратешке одлуке, као и да је пут ка ЕУ приоритет свима у БиХ“, поручио је Звиздић.

Усаглашен механизам координације

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да је коначни интегрални текст, након многобројних интервенција и дужег усаглашавања, прегледан и да ће у најскорије вријеме бити усвојен у истовјетном тексту и на ентитетским владама.

Према њеним ријечима, Влада Републике Српске ће, највјероватније, у сљедећи четвртак донијети ту одлуку, која ће потом ићи на потврђивање у Народну скупштину Републике Српске.

„Механизам координације, заједно са провођењем одлуке у предмету ‘Сејдић и Финци’, био је један од два кључна услова из бриселске мапе пута за БиХ“, подсјетила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је ефикасно успостављена функционална интеракција различитих нивоа власти на путу БиХ ка ЕУ.

„Ви сте упознати током времена шта смо рјешавали и мислим да смо добили приједлог који је ‘животан’. Мислим да смо добро то саставили и увели представнике власти на мјеста на којима се морају налазити. Ријеч је о интеракцији нивоа власти у складу са Уставом и налажењу једногласног става како би се комуницирало према ЕУ. Имамо шансу да до краја године добијемо зелено свјетло“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Републике Српске подвукла је да договорени механизам координације не подразумијева никакве нове институције, већ само заједничка тијела различитих нивоа власти, која ће имати кључну улогу у убрзању процеса европских интеграција.

„Сигурна сам да овај механизам координације може да функционише. Задовољна сам јер је то у интересу Републике Српске“, поручила је Цвијановићева, додавши да ово није био лаган процес.

Она је изразила задовољство и постигнутим степеном сагласности и партнерством учесника процеса доношења механизма координације.

Федерални премијер Фадил Новалић, који је, такође, изразио задовољство финализованим механизмом координације, истакао је да ће Влада ФБиХ у најскорије вријеме усвојити овај документ, који ојачава конекцију БиХ са ЕУ.

„Европски пут је наш правац и ту нема дилема. Данас смо послали позитивну поруку у ЕУ да и ми у БиХ можемо заједно и на бази консензуса доносити кључне одлуке за европску будућност БиХ и њених грађана“, навео је Новалић.

Новинари нису имали прилику да постављају питања након ових изјава.

Састанку у Сарајеву присуствоваи су и замјеници предсједавајућег Савјета министара – министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, федерални министар финансија Јелка Миличевић, те замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

Цвијановић: Ријешено питање учешћа кантона у механизму координације

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас новинарима у Сарајеву да су финализацијом механизма координације ријешена и питања учешћа кантона у овом механизму, односно у процесу европских интеграција БиХ.
„Ријешили смо питање кантона, дакле све оно што се односи на позицију кантона и то није никакав проблем, када говоримо о ставу Републике Српске, да се они накнадно укључе. Колеге из Федерације БиХ радиле су у међувремену на томе и ставили кантоне на све оне позиције на којима мисле да треба да се налазе када је у питању одлучивање“, рекла је Цвијановићевима новинарима након састанка у Сарајеву и након конференције за новинаре који су били посвећени механизму координације.

Она је навела да су учесници овог процеса разматрали позицију кантона, колико су они укључени у процес одлучивања, да ли могу и о чему могу да одлучују у складу са уставним надлежностима, тако да је обезбијеђена њихова апсолутна присутност механизму координације.

„Немамо ништа против тога, сматрамо да је добро да свако буде уважен, да се свако осјећа добро, да може да реагује, али исто тако да предлаже и да се његов глас заиста узима у обзир. За нас је то прихватљиво“, нагласила је премијер Српске.

Архива