Укњижење војне имовине за званичнике РС нови доказ правног насиља

26.08.2016 Актуелно

Премијерка Жељка Цвијановић најављује да ће Влада заузети став о овој општој отмачини, а предсједник Парламента Недљко Чубриловић одлугу Апелационог вијећа Суда БиХ назвао је силовањем права. И правници упозоравају – одлука је опасна и не смије бити спроведена.

Одлуку Апелационог вјећа Суда БиХ да одбаци жалбу РС на првостепену одлуку и потврди да се објекат војни комплекс у Црној Ријеци код Хан Пијеска треба укњижити на БиХ, предсједник РС Милорад Додик окарактерисао је као наставак насиља Сарајева над Српском.

„То указује да не постоји правосуђе и правда. Овде постоји политичко насиље, Отомански империјализам који се види кроз настојање да се сада све уради кроз наводне правосудне одлуке, које то нису, јер правно нису засноване на Уставу“, рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да другостепена пресуда Суда БиХ о књижењу војне имовине у Хан Пијеску на својину БиХ представља „још једно силовање права“.

„Војна имовина, према Дејтону, треба да припадне простору на којем се налази, а то је Република Српска“, рекао је Чубриловић.

„Мислим да је овдје, када је у питању однос према РС, у питању једна општа отимачина. Морам да вас подјетим да су некада давно политички лидери договорили на који начин би се требало приступити рјешавању питања и књижења имовине. То је морало бити испоштовано, али је услиједио низ активности у сасвим другом правцима“, рекла је премијерка РС.

Очекивана, али за РС веома опасна одлука, упозоравају правници, јер отвара могућност да исту сидбину доживи било који дио Српске. Као и код наметања Закона о забрани располагања војном имовиноми и Апелационо вијеће радило је под притиском ОХР-а, да би уклонили препреке ка НАТО-у, каже српски члан у комисији за државну имовину БиХ Никола Ковачевић.

„Мислим да је суд радио под утицајем међународне заједнице, јер је намјена уступање касарне НАТО снагама, што без сагласности Владе РС нико нема право. Ако неко крши Устав, ми морамо предузети све радње да станемо на пут таквим атацима“, истиче Ковачевић.

Да одлука отвара могућност за реализацију плана за чланство БиХ у НАТО потврђују и из Министарства одбране БиХ.

„Сматрам да смо сви ми у Министарству одбране помогли институцијама правовремено достављајући ваљане податке и допринијели да дође до једне овакве пресуде“, каже министарка одбране БиХ Марина Пендеш.

Препознаје ли и лични допринос у изузимању комплекса у Хан Пијеску из територије Српске и замјеник министра одбране БиХ из РС, од Бориса Јеренића ,кадра СДС-а, нисмо успјели сазнати јер на наше позиве није одговарао.

Архива