„Референдум није пробни балон већ питање статуса Српске“

16.08.2016 Актуелно

Коментаришући наводе лидера СДА да је ово увод у референдум о самопроглашењу РС 2018. године који је, према мишљењу Изетбеговића, тада планирао СНСД, Додик је поручио да, у сваком случају, о томе неће одлучивати Бакир Изетбеговић.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић сматра да референдум о Дану Републике Српске представља пробни балон за референдум о отцјепљењу Републике Српске од БиХ и да у БиХ не може доћи до мирног, нити било каквог разлаза.

За челника СДА, организација предстојећег референдума РС о дану РС кршење је Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, јер је то само увод у референдум о самосталности Републике Српске. Због тога, Изетбеговић је позвао ОХР да заштити уставни поредак БиХ.

„Тако ће СДА данас снажно упозорити оне који на врло активно кршење Устава БиХ и безакоње у БиХ дјелују врло пасивно и они који крше закон у БиХ немају активан одговор, зато што су пасивни они који треба да чувају владавину закона у БиХ“, изјавио је синоћ Изетбеговић.

Предсједник Додик одговора да Међународна заједница нема разлога за интервенцију, јер је одлука о референдуму о Дану Републике донесена у складу са законима и демократским процедурама познатим у свијету.

Ми овдје не живимо да бисмо се свидјели Сарајеву, већ да бисмо уредили наше односе и не може нико да очекује да ће грађани Српске прихватити необјективно и пристрасно понашање међународне заједнице у било ком смислу, истиче Додик.

„Стално позивање међународне заједнице да испуњава њихове жеље говори томе да су они научили на инструментализацију међународне заједнице против Срба и Републике Српске, али и то је вријеме прошло и ми смо преживјели и ту тортуру, нико више не може да намеђе своје ставове Републици Српској“, рекао је предсједник Српске.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланиика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ каже да су намјере СДА-а да оспорава све оно што је важно за Српску потпуно јасне. Питање Дана Републике Српске је управо питање од фундаменталног значаја, јер је ријеч о најзначајнијем дану за грађане Српске, истиче Кошарац.

„Нисам сигуран да ће се СДА на овоме зауставити мислим да ће тражити интервенционализам Међународне заједнице и ОХР-а“, каже Кошарац.

Он је поновио да је одлука о референдуму у РС донесена у складу са Уставом РС и законом и оцијенио да је у СДА присутна нервоза и жеља за новом интервенцијом дијела међународне заједнице.

Архива