Радојичић: За референдум о Дану Републике нема политичких препрека

07.08.2016 Актуелно

Радојичић је, за Дневник плус Радио Телевизије РС истакао да је референдум неопходан како би грађани Српске потврдили историјску чињеницу да је 9. јануар дан рођења Српске и да он не угрожава остале народе.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, Радојичић је истакао да је у свом изборном програму, састављеном уз подршку стручних људи СНСД-а, али слушајући савјете и жеље грађана, понудио ријешење за проблеме грађана.

„Три су носеће тезе програма. Једна је Бањалука као отворен град за све грађане без обзира да ли они живе у њој или не и отворена за инвеститоре, пословне људе и бизнис. Друга је Бањалука као пријатно мјесто за живот која нуди више простора дјеци и младима“, истакао је Радојичић, додајући да је Бањалука посљедњих 15 година много радила на развоју административних капацитета чиме је први пут у својој историји постала главни град једне републике, али да је оно на чему се мора радити у наредном периоду, што уједно чини и трећу тачку његовог програма, враћање индустрије, производње и радника који су изгубљени неуспјелим приватизацијама.

Фокус његовог рада ће, тврди, бити стварање услова за отварање нових, квалитетних производних погона. Због тога је, истиче Радојичић, Бањалуци неопходна реорганизација Градске управе како би Град добио брзу и ефикасну администрацију.

У свом програму „Бањалука 2025.“ Радојичић је предвидио и увођење градског архитекте и пејзажног архитекте, али и приједлог за санирање дуга. Иако програм обухвата два мандата, Радојичић истиче како је заправо ријеч о дугорочном програму.

За Дневник плус Радојичић је коментарисао и оптужбе Партије демократског прогреса (ПДП) за крађу изборног програма.
„Добро би било ако ПДП има програм. Ја га нисам видио. Нема га ни на интернету, покушао сам га наћи, али нема га. То је онда илегалан програм. Програм који није доступан грађанима“, поручио је Радојичић понављајући како је његов програм резултат воље грађана.

„Много грађана је долазило са приједлозима и проблемима и тако је дошло до цјелине овог програма. Он је и даље отворен за све оно што будемо добијали на терену у наредна два мјесеца“, додао је Радојичић надајући се доброј сарадњи са опозицијом уколико се испостави да и њихови представници имају сличне приједлоге.

Коментаришући оптужбе Народног демократског покрета (НДП) и кандидата Савеза за промјене за градоначелника Бањалуке, Драгана Чавића, који је упитао шта је то СНСД радио протеклих 20 година на власти када и даље постоје проблеми који се морају исправљати, Радојичић је истакао како „у кући доброг домаћина увијек има шта да се ради“.

„Очекујем да у наредних неколико седмица будем најгори и најцрњи. Велики дио кампање опозиција фокусира на личност и на дискредитацију и дисквалификацију. Копа се по личном, не дају се одговори на Топлану, на зеленило, на Водовод у Борковићима, на канализацију у Чесми, односно Кумсалама већ се траже прабаке. То је стратегија изборних штабова која је таква каква је, и надам се да ће и грађани то препознати“, истакао је Радојичић.

Архива