„ПИК у функцији бошњачке политике“

30.08.2016 Актуелно

Предсједникца Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да грађани Српске имају право да се изјашњавају о сваком питању за које цијене да је важно за њих или за Републику Српску и поручила да им то право нико не може одузети.

„Референдумско питање о Дану Републике није усмјерено против било које институције, или било којег народа у БиХ, нити је сам чин референдума у колизији са Уставом и законом, већ управо супротно, он је заштићен и Уставом и законом. Не кршимо Дејтонски споразум, не прекрајамо границе већ смо једноставно одлучили да се од константних напада и малтретирања бранимо демократијом па не разумијемо зашто Савјет за спровођење мира /ПИК/ пријети“, рекла је Цвијановићева на питање да прокоментарише изјаву амбасадора ПИК-а којом позивају власти Српске да не одрже референдум о Дану Републике.

Она је подсјетила да није први пут да је ПИК у функцији бошњачке политике и нагласила да не памти да је икада дефинисао било какве ставове који су били непристрасни и добри за све у БиХ.

„На исти начин је функционисао и високи представник доносећи годинама одлуке унапријед наручене од политичког Сарајева, углавном кратковиде и штетне по унутрашње односе у БиХ. Зато се с правом може рећи да су високи представник и ПИК, ако не више, онда барем подједнако криви као и домаћи политичари за неуспјех и дефиците које показује БиХ“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да након њихових катастрофалних потеза и експериментисања са БиХ, неизбалансираног и необјективног односа и затварања очију пред реалношћу, данас као резултат имамо БиХ са много мање унутрашње кохезије, а много више безбједносних ризика.

„Они су ти који годинама крше и ломе демократију у БиХ и веома често онемогућавају исту ту БиХ да почне да дише користећи оба плућна крила. Они заједно са политичким Сарајевом прекрајају уставну структуру БиХ, по правилу на штету Републике Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да „апсурдно звучи кад ПИК подсјећа на обавезу извршавања обавеза Уставног суда БиХ у земљи у којој је више од 90 таквих одлука остало неизвршено, махом у кантонима и Федерацији БиХ, а да се они због тога нису ниједном почешали по глави“.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Српска неће повући одлуку о рефрендуму.

„Нема службених захтјева, расправа нити одлука о отцјепљењу, према томе чудно је да ПИК то помиње. То је онда свођено на ниво кафанске расправе. Уколико су хтјели да се референдум не одржи, имали су веома једноставну могућност да изврше притисак на Бакира Изетбеговића, на његову сујету и намјеру да угрожава друге људе. Потпуно је неразумно да се један датум, било какав да је он, и у било којем ентитету, који је са становиштва мира и стабилности државе потпуно безазлен, поставља у раван питања будућности, живота и смрти“, рекао је Стевандић.

 

Архива