Кошарац: Цркву у Сарајеву запалила иста политика која је за укидање Српске

21.08.2016 Актуелно

„Таква политика и политика Бакира Изетбеговића не жели добро Републици Српској. Ми желимо да сачувамо своје право, тако да не угрозимо друге и то је поента референдума. Потпуно је видљиво да муслимански политичари имају за циљ да дестабилизују ситуацију у БиХ и да то ‘фактуришу’ Републици Српској. Овај инцидент је јасна порука Сарајева да су инциденти могући“, рекао је Кошарац за Спутњик.

Он је оцијенио да је јутрошње паљење православног Храма Преображења Господњег у Сарајеву дјело милитантних муслиманских политичара који хоће да заврше оно што нису завршили у рату.

Кошарац је рекао да се у Сарајеву ништа не дешава случајно, па тако ни паљење православног Храма Преображења Господњег не види као случајност.

Он подсјећа да је храм прије само два дана прославио славу на којој су се окупили и Срби који су некада били становници Сарајева.

„Колико нас је мало говори и попис становништва у БиХ, који није реалан, али и као такав показује да су у овом граду Срби сведени на ниво статистичке грешке“, додаје Кошарац.

Он каже да не вјерује да иза таквих инцидената стоје неки неодговорни појединци, већ милитантна политика муслиманских политичара који и даље мисле да је политика застрашивања једина политика која постоји.

„Одређене муслиманске политичке елите чине такве инциденте да би застрашиле и ово мало Срба који живе у граду и да би, наравно, оствариле своје политичке циљеве које нису до краја постигле у рату“, објашњава Кошарац.

Он каже да је забрињавајуће да је та црква више пута нападана и паљена, што говори доста о томе како се власти у Сарајеву односе према православним храмовима.

Дио храма Преображења Господњег у Сарајеву запаљен је јутрос тако што је кроз прозор убачена запаљива материја, рекао је Срни парох долачки Јадран Даниловић.

Раније је овај храм у Сарајеву био на мети пљачкаша. Ове године у два наврата догодила се крађа икона из храма.

Храм Преображења Господњег у петак је прославио крсну славу у присуству великог броја вјерника из Сарајева, Источног Сарајева и околних мјеста.

Архива