Изетбеговић, Џаферовић и Софтић траже да НСРС стави ван снаге одлуку о референдуму (ВИДЕО)

18.08.2016 Актуелно

 

Грађани Републике Српске добиће прилику 25. септембра да се изјасне на референдуму о Дану Републике, због чега су у Народну скупштину Српске стигли захтјеви из Сарајева да се одлука о референдуму стави ван снаге.

– Интензивна и неугодна ситуација на релацији Сарајево-Бањалука је настављена. На адресу Народне скупштине Републике Српске јуче су стигла писма Бакира Изетбеговића и копредсједавајућих оба дома Парламента БиХ у којем траже посебну сједницу Народне скупштине и стављање ван снаге одлуке о референдуму, изјавио је посланик у Народној скупштини Игор Радојичић.

Радојичић не искључује ни могућност других заплета прије самог одржавања референдума.

– И сад не бих искључио ни покушај Међународне заједнице да интервенише, било преко ОХР-а или на неки други начин. Као што не бих искључио ни варијанту поновног јављања Уставног суда БиХ са покушајем наметања привремене мјере и одлучивања да одлука о референдуму буде стављена под привремену забран, рекао је посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Радојичић.

Када је у питању домаћа политичка ситуација, Радојичић истиче да би се опозиционе партије могле активније укључити у кампању.

Радојичић очекује комплекснију ситуацију у појединим општинама, као што су Сребреница и Вукосавље, гдје влада Странка демократске акције, а гдје би, како каже, могло доћи до бојкота рефередума. Слична ситуација је и са Брчко дистриктом, због чега би за држављане Републике Српске требало организовати бирачка мјеста у околним општинама.

Архива