Додик- Срби били мета; Вучић- Срби више неће у јаме

19.08.2016 Актуелно

Централној манифестацији, која се одржава на платоу испред „Тополе ужаса“, присуствују предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Владе Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић, министри у Влади Српске и Србије, те представници Народне скупштине Републике Српске, Српске православне цркве, делегација Покрајинске владе Војводине, Савеза јеврејских општина и ромске националне мањине.

Предсједник Српске Милорад Додик је рекао да су усташе убиле 55 одсто становништва Козарске Дубице, готово 18 хиљада и да ова општина ни данас није успјела да достигне број становника који је имала прије геноцида.

– Овдје нећемо спуштати заставе на пола копља, овдје смо да дигнемо заставе мира. 500.000 Срба није овдје страдало случајно, нису се овдје задесили случајно, били су мета, јер су били на страни истине – рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да не смијемо дозволити да заборавимо геноцид, те да цивилозовани свијет мора да зна за 700.000 невино страдалих у Јасеновцу.

– Морамо престати да помињемо Јасеновац успут, успут да се сјећамо. Дужни смо то жртвама. Дужни смо то због наше дјеце, да би знали шта се десило, да би знали да наш народ никада није и неће тако нешто учинити – рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио Хрватској: „Славите ваше побједе, само немојте славити наше трагедије“.

– Ми смо на правој страни будућности и историје, побједа је живот, а јасеновачки мученици су свједоци да не постоји оружје којим се може убити истина – рекао је Додик.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да су прије 75 година у Доњој Градини направљена стратишта и гробнице за оне који су тада сметали развоју једне нацистичке државе.

– За све су им били криви Срби. Доња Градина је једно од хиљада стратишта у којима је наш народ страдао, а да се и не зна тачан број. Задатак институција Србије и Републике Српске је да утврде колико је Срба страдало у Јасеновцу. Никада више никоме нећемо дозволити Јасеновац, Јадовно ни Олују. Срби више неће у јаме! – рекао је Вучић.

Архива