Додик: Спријечено прегласавање Српске

02.08.2016 Актуелно

У процесу европских интеграција – Република Српска не може бити прегласана, а улога Влада је незаобилазна.

Ако је оцјењивати према реаговањима, то је, изгледа, опозицији у Федерацији, најтеже пало. Предсједник Милорад Додик рекао је да су овим договором незадовољни они који су хтјели да Српска остане подређена, да у име ње одлучује неко ко није из Српске или неко ко се лажно представља да јесте из Српске.

Додик је напоменуо да Савјет министара БиХ није тијело које у коначном усваја текст механизма координације, као одлуке о координацији у БиХ, већ само једно од мјеста.

– Кључна промјена је у томе да се сада уводи позиција овлашћени представник. То значи да само онај ко је одобрен на сједници Владе може у име Владе, уз писану сагласност, да гласа у тијелима механизма координације и уколико он није присутан нема ни кворума, нити ваљане одлуке – нагласио је Додик.

Сви они који су охрабривали састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића – данас су највећи критичари. Опозицији у Федерацији је срушен сан да ће механизмом коордианције лакше до централизације БиХ.

Све одлуке постижу се консензусом. Утврђује се кворум који обавезно чине овлашћени представници Савјета министара БиХ, Владе Републике Српске и Федерације БиХ и кантона. У ранијој одлуци Савјета министара највећи проблем за Српску био је начин одлучивања, представљање и предсједавање.

– Разлика је евидентна у дијелу који говори о, рецимо, њиховој одлуци да се одлуке Колегијума за европске интеграције доносе консензусом присутних, што говори о томе да ако неко није присутан хипотетички из Републике Српске они могу да одлучују о питањима, за шта је искључиво надлежна Република Српска. Ту је био кључни проблем те одлуке Савјета министара о механизму координације, из јануара, осим тајности у којој је донесена и пропуста које су чинили наши чланови из Републике Српске, то нису представници Републике – каже предсједник Српске.

Предсједник је објаснио да ће све одлуке на нижим нивоима координације у року од 10 дана моћи да преиспита више тијело координације. То, каже, говори о томе да уколико буде пропуста на нижем нивоу, било која иницијатива из Републике Српске мора бити стављена на дневни ред и разматрана.

– С друге стране, код предсједавања Колегијума за европске интеграције, у тексту који је усвојио Савјет министара БиХ речено је да предсједава предсједавајући Савјета министара. Речено је и да су његови замјеници представници влада и ентитета. Оно што је важно и ново у овоме што смо јуче договорили јесте да предсједавајући Колегијума за заказивање сједница мора имати претходну сагласност замјеника. То значи да ће премијер Републике Српске дати сагласност за одржавање или неодржавање састанака – ако он да сагласност онда има састанка, ако не да, онда нема – истиче Додик.

Треће! Разлика у односу на јануарски документ, који је у тајности усвојен, односи се на координацију БиХ са ЕУ, гдје није било представника институција Српске. Сада је, појашњава, другачије. Примјера ради, Република Српска може да кандидује неког од министара да буде вођа делегације у разговору с европским представницима.

Додик је оцијенио да је у овим питањима направљена капитално важна разлика у односу на оно што је у јануару усвојио Савјет министара БиХ, и да је ово максимум који се мога договорити.

– Ми смо до прије неколико година имали ситуацију да је доминантан концепт у БиХ био концепт функционалне БиХ. То је наметала ЕУ и то је имало знатну подршку политичког Сарајева. И то је значило у правилу додатну централизацију. Сада, увођењем термина механизам координације, који је као идеја дошао из Републике Српске, ово се може сматрати као једна од важних промјена у том приступу изградње ставова БиХ према ЕУ – каже предсједник Српске.

Додик каже да на састанку у Источном Сарајеву није било ријечи о било ком другом питању, а поготово не о учешћу у власти на нивоу БиХ, те истакао да не жели да коментарише неке који су покушали да из тога извуку неку другу причу.

Архива