Додик: Референдум о издвајању Сребренице неизводљив

14.08.2016 Актуелно

 

Додик је изјавио да је идеја о референдуму о издвајању те општине из уставно-правног система Српске, неизводљива јер је у супротности са дејтонским уставом, али и правима Срба у тој локалној заједници.
 

Поновио је да се у Сребреници није десио геноцид и да је Алија Изетбеговић жртвовао ову општину. Предсједник Српске је додао да се мора поштовати трагедија свих и прекинути неистина.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да амбасадор САД Морин Кормак својим изјавама креира нестабилност у БиХ и да ради искључиво у функцији бошњачке политике.

„Она креира нестабилност. То је оно што ради садашња америчка амбасадорка“, рекао је Додик новинарима у Сребреници, коментаришући изјаве Кормакове на „Твитеру“ да противљење референдуму о Дану Републике Српске није њен став, већ актуелна политика америчке Владе.

Додик је истакао да Влада САД сигурно није расправљала о томе да ли да подржи или не референдум у Републици Српској и да је то „прича за наивне“.

„Мислим да су локални Бошњаци из Сарајева који раде у Амбасади САД, која је уплетена у многе ствари овде, то написали, а да Кормакова није могла да избјегне да их подржи“, нагласио је Додик.

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак изразила је у видео-поруци, коју је прекјуче објавила на „Твитеру“, оштро противљење Амбасаде на чијем је челу да у Републици Српској буде спроведен референдум о 9. јануару као Дану Републике.

Додик је изјавио данас да појава транскрипата његових телефонских разговора у јавности указује на то да је његов телефон прислушкиван и да не зна да ли за то постоји налог.

„Дневно разговарам са десетинама људи и то није спорно, али је чињеница да са овим сазнајемо да је мој телефон прислушкиван. Не знам да ли за то има налог, али нисам ни наиван да не мислим да је мој телефон упорно прислушкиван и кад нема налога“, рекао је Додик.

Ако је и постојао налог, каже Додик, онда се поставља питање откуд транскрипти разговора у јавности.

„Закон каже да се ти транскрипти могу употријебити искључиво у судском процесу и на суду и да не могу на тај начин бити злоупотребљени у јавности. Овдје видимо злоупотребу, али о томе у БиХ само постоје спекуланти, постоји један број њих који то износе, постоје медији који то подржавају некритично, јер им је то занимљиво да имају о чему дневно да галаме, причају“, рекао је Додик.

Уколико се све врати у оквире правне државе, каже Додик, онда се поставља питање – ако је већ прислушкиван по чијем налогу је то чињено, а ако је дат налог за прислушкивање откуд транскрипт у јавности.

„И треће, апсолутно стојим иза свега што сам било коме и када рекао телефоном или на било који начин. Не мислим да је то било какав доказ за инкриминације барем оно што сам могао да прочитам у медијима. Оно што сам прочитао у медијима представља интерпретацију тога и говори о убацивању неких ствари које уопште нису дешавале“, рекао је Додик.

Он је навео да новинар Мато Ђаковић са њим комуницира годинама и да су пријатељи који се чују и на необавезном мјесту, али да га никада у животу није назвао шефе, а у тим транскриптима се то појављује.

„Значи да креира или дописује онако како њему одговара у настојању да, пошто нису нашли никакве доказе у вези са свим оним причама, путем транскрипта произведу причу какву су произвели са Фахрудином Радончићем. Отприлике видите као нека правда. Каква правда када је пуно неправде“, рекао је Додик.

Он истиче да су институције правосуђа пуне неправде, политичких интервенција и политичких налога. „То је оно против чега се морамо борити“, рекао је Додик.

Неки медији у БиХ објавили су, како су навели, транскрип телефонског разговора новинара Мате Ђаковића и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

У том разговору Ђаковић наводно обавјештава Додика да је главни тужилац БиХ Горан Салиховић „затворио“ више истрага против њега.

Архива