Додик: Референдум о Дану Републике ће бити одржа

16.08.2016 Актуелно
 
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

– Референдум ће бити одржан 25. септембра, а тог дана навече само ми могу честитати, ништа друго – нагласио је Додик за ТВ1.

Предсједник Српске је рекао да ће референдум бити одржан мирно, без било каквог угрожавања безбједности и нико не треба да га се плаши.

– Наша политика и референдум је политика мира. Хтјели смо још раније да све политичке партије донесу закон о Уставном суду БиХ и на тај начин спријечимо да три странца и два Бошњака одлучују шта је важно за Републику Српску – истакао је Додик.

Ако буде реаговања ОХР-а, то ће се тумачити као сврставање на једну страну и употреба грубе политичке силе, а референдум би и у том случају био одржан, каже Додик.

Предсједник Српске је изразио увјерење да ће народ изаћи на референдум и да неће бити никакве спекулације око тога да се 9. јануар слави као Дан Републике у свим наредним временима.

Коментаришући чињеницу да је СДА позвала Уставни суд БИХ, Тужилаштво и СИПА да спријече одржавање референдума, Додик је рекао да су Тужилаштво БиХ и СИПА, као и Суд БиХ нелегитимне институције.

– Органи БиХ немају ни суштински ни формални легитимитет. Настали су насилним одлукама високог представника, умјесто споразумом и договором два ентитета у БиХ – мишљења је предсједник Републике Српске.

Додик каже да референдум о укидању Републике Српске, који би био одржан на нивоу БиХ, а на којег позива Удружење мајки Сребренице, не би никада био одржан у Републици Српској, те да за такав референдум на нивоу БиХ нема правне основе и договора и да он може бити спроведен само у Федерацији БиХ.

Он је истакао да српски народ никада више неће дозволити да буде прегласан као на референдуму о независности БиХ из марта 1992. године.

Додик је истакао да, ако се било шта у БиХ нелегитимно представља као захтјев, онда су то актуелни захтјеви за издвајање Сребренице из састава Републике Српске.

Коментаришући наводе да ће амерички потпредсједник Џо Бајден тражити од премијера Србије да изврши притисак да референдум не буде одржан, Додик је рекао да Бајден ништа не може промијенити и да је мислио на БиХ, дошао би у Сарајево.

– Вучић је мој пријатељ, човјек који износи своју аргументацију, а на мени је да одлучим. Ту Бајден ништа не може промијенити. Да ли је амбасадор САД у БиХ тражила од Бајдена да то уради, могуће је. Да је Бајден мислио на БиХ, дошао би у Сарајево. Могу вам рећи да ће референдум бити одржан 25. септембра, а навече ми само можете честитати. Ништа више од тога – поручио је предсједник Српске.

Архива