Додик: Под чијим притиском Фергусон мијења мишљење?

16.08.2016 Актуелно

„Са великим изненађењем сам прочитао Вашу реакцију на најаву одржавања референдума о Дану Републике Српске. Не тако давно, у разговору са мном, нисте тако размишљали. Тада Вам ни наше право да одржимо референдум, нити питање које ће бити постављено нису били ни противуставни ни антидејтонски чин, нити сте сматрали да је то небитно политичко питање“, нагласио је предсједник Српске у писму упућеном Фергусону.

Додик је навео да је, са друге стране, Фергусон амбасадор државе која је, не тако давно, промовисала право грађана да се о важним националним питањима изјашњава на референдуму.

„Ваша екселенцијо, морам да Вас питам под чијим притиском сте промијенили мишљење и како је могуће да народ Ваше државе може да користи референдум као врховно демократско средство, а грађани Републике Српске не могу. Уважавам величину, значај и снагу Ваше земље, али и Ви бисте морали да уважите наша уставом загарантована права. ‘Брегзит’ је потресао свијет, наш референдум нема такве намјере ни амбиције“, истиче се у писму.

Предсједник Додик је нагласио да Република Српска само жели да демократским путем поручи да Уставни суд БиХ не може бити мјесто у којем се одлучује када је настала Република Српска.

„Надам се да знате да је Уставни суд БиХ формиран након настанка Републике Српске и да не може да одлучује о догађајима и стварима које су се десиле прије његовог оснивања. Вама би то требало да буде познато, јер долазите из државе чије право почива на тим постулатима“, поручио је предсједник Додик у писму британском амбасадору Фергусону.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон изразио је забринутост због одлуке власти Републике Српске о одржавању референдума о Дану Републике, додавши да је о том питању јасан одговор дао Уставни суд БиХ.

„Фрустриран сам што се, још једном, вријеме и енергија губе на непотребним правним и политичким размирицама, умјесто да се рјешавају битни социјални и економски изазови, као што је недостатак радних мјеста, а због чега је многима у БиХ живот свакодневна борба“, рекао је Фергусон за „Дневни аваз“.

Архива