Додик: Питање механизма координације и ММФ-а дефинитивно завршено у интересу Српске

05.08.2016 Актуелно

Додик је истакао да је јануарским договором Савез за промјене /СЗП/ пристао да одлучује консензусом присутних, што је власт Српске од почетка оспоравала и на крају се изборила да се одлучује консензусом уз обавезан глас представника Владе Републике Српске.

„За било какво одлучивање о механизму координације онај ко одлучује мора да има писано одобрење Владе Републике Српске, а не да приликом одлучивања праве спекулације и да се одлучује како коме падне на памет. То, наравно, не одговара СЗП, јер они желе да прихвате и спроведу политике које су у суштини против Српске“, објаснио је Додик за „Глас Српске“.

Када је ријеч о негативним реакцијама СЗП-а, а посебно СДС-а на постигнути договор у Источном Сарајеву, предсједник Републике Српске је навео да су њихове реакције необјашњиве.

„Тврде да нема видљиве разлике у односу на оно што су покушали да прогурају у Савјету министара БиХ без знања и консултација са Српском и њеним институцијама. Разлика је суштинска и драстична. СЗП, који је у власти на нивоу БиХ, нема право да одлучује да ли је нешто у интересу Српске, него о томе одлучују институције Српске и зато постоји механизам координације који гарантује да све искоординишу сви нивои власти“, рекао је Додик.

Он је рекао да су у Источном Сарајеву договорене још двије важне тачке, а једна је да предсједавајући Савјета министара БиХ предсједава колегијумом за европске интеграције.

Додик истиче да су у механизму обезбиједили да његови замјеници у колегијуму, а то су премијери ентитета, морају дати претходну сагласност да буде одржан састанак, што значи да неће бити простора за манипулације, па када се дође у позицију да састанак буде одржан, онда мора бити присутан овлашћени представник Републике Српске, односно Владе Српске.

„Све је јасно и прецизно дефинисано. Први пут је јасно речено да је то овлашћени представник, а не неко ко се сам може представити и рећи да је он тај или да се тумачи да је ту неко из Републике Српске. Тај неко је, према ранијем рјешењу, могао да се понаша као ови из Савеза за промјене, који су доказали способност да уруше сваку снагу Републике Српске“, оцијенио је Додик.

Он је рекао да је Српска до прије двије године и уласка СЗП у власт у Сарајеву била фактор број један у БиХ за сва могућа рјешења, што је СЗП срозао уласком у власт, али су сада вратили снагу Републике Српске.

„Било је потребно вријеме да многи у Сарајеву и међународној заједници схвате да се Српска не може игнорисати и да се не може одлучивати мимо њених ставова и институција. За то нису могли да се изборе спекуланти и безкарактерни људи какви су ови из Савеза за промјене. Од њих се не може очекивати да нешто направе за Српску“, рекао је Додик.

Кључни став је, истиче Додик, да се мора уважити институционална снага Српске и то је завршено кроз споразум са Бакиром Изетбеговићем.

Предсједник Републике Српске је рекао да је ХДЗ БиХ био сагласан са механизмом координације који је раније усвојен у Савјету министара БиХ без сагласности институција Српске, јер у супротном не би био усвојен.

„Касније је и сам Човић говорио о томе да треба сјести и размотрити примједбе. Састанак у Источном Сарајеву је организовао шеф Делегације и специјални представник ЕУ у БиХ /Ларс-Гунар Вигемарк/ и ја нисам тај који је бирао учеснике. На састанак нисам ишао да радим против било кога трећег, јер је то за сваког лоше“, каже Додик.

Он је рекао да захтјеви представника Хрвата да кантони имају улогу у механизму координације и одлучивању не би требало да буду проблем.

„У механизму координације треба и мора да се прати уставна структура и у његовој коначној верзији то треба да буде уграђено. Врло брзо можемо изаћи из ове ситуације уважавајући управо овај принцип и зато сам и послао писмо Изетбеговићу и Човићу у коме сам дао сагласност да примједбе из хрватског народа, односно ХДЗ-а, буду уграђене у механизам координације“, напоменуо је Додик.

Он је истакао да подршка лидера ЕУ договору и негативне реакције на домаћој политичкој сцени говоре да је БиХ никаква земља, а критике политичке спекулације.

„Кључни проблем раније одлуке о механизму координације је што је СЗП прихватио да се одлуке доносе консензусом присутних. То је хипотетички омогућавало да неко из Српске не буде присутан и да се тада одлучује без Српске. Тај њихов траљаво донесени механизам координације и проблеми које би донио су елиминисани“, рекао је Додик.

Он каже да се сада не може донијети ниједна одлука без овлашћеног представника Српске, а овлашћени представници Српске сигурно нису Мирко Шаровић и они који су спремни сваки дан да направе штету Српској.

Додик је навео да СЗП има два стратешка циља – онемогућити Српску да буде стабилна и онемогућити већину из Српске да буде дио власти на нивоу БиХ.

„Они су поданичким понашањем показали способност да то учине. У реализацију тога су кренули још у првим данима назови владања када су онемогућили усвајање споразума са Свјетском банком, а касније блокадом низа финансијских аранжмана и сада кроз опструкцију аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/“, рекао је Додик.

Он каже да то СЗП чини и кроз промјене Закона о акцизама, гдје СДС у Савјету министара не дозвољава да буде усвојено оно о чему се договорио Фискални савјет БиХ у којем су представници институција Српске.

„Сваки дан воде штетну политику за Српску. Њихово понашање је пропорционално штети коју трпи Српска. Чим их видите да нешто раде, штета је видљива. Била је видљива и када је Српска оспоравала адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ са ЕУ, а Шаровић и остали су говорили да је то најбоље рјешење које је могуће“, рекао је Додик.

Он је навео да су у Савезу за промјене окренули причу када је дошао њемачки министар пољопривреде да сагледа штетне посљедице и понуди помоћ, због чега они, како оцјењује Додик, функционишу на принципу данас једно, сутра друго.

„Умјесто да се концентришу на то да се извуче најбоље из посјете министра пољопривреде Њемачке, они су покушали све минимизирати. Увјерен сам да је ријеч министра пољопривреде Њемачке изузетно вриједна и да ћемо имати пројекат помоћи који ће омогућити пољопривредним произвођачима да прођу са што мање штете“, поручио је Додик.

Када је ријеч о одржавању референдума о Дану Републике и оспоравањима високог представника Валентина Инцка да Српска тиме крши Дејтонски споразум, Додик је истакао да је Инцко тиме показао да је бошњачки агент, као и да све што ради чини да би се додворио бошњачком фактору у БиХ.

„Инцко нема право да интервенише, нити су важни његови ставови о референдуму. Морао би да се суздржи од било каквих оцјена, јер је његово дјеловање, што се тиче Републике Српске, сведено на карикатуру. Инцко може само да слијеже раменима пред притисцима Бошњака да оспори референдум“, нагласио је предсједник Републике Српске.

Додик је поручио да Српска иде на референдум јер је Дан Републике легитимно и искључиво питање народа у Српској.

„Народ ће одлучити 25. септембра, како је предвиђено. У суштини, Бошњаци су путем одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике покушали да се обрачунају са Српском. Антидејтонског дјеловања нема јер је одлука донесена у надлежним институцијама у складу са Уставом. Српска референдумом доказује да је демократско друштво и промовише демократске вриједности“, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик, који је лидер Савеза независних социјалдемократа /СНСД/, рекао на предстојећим локалним изборима очекује побједу коалиције окупљене око те странке у најмање од 60 до 65 одсто општина.

Архива