Додик отворио Сабор трубача у Гучи

11.08.2016 Актуелно

– Српска је стабилна и развија се у пуном капацитету, а заједно са Србијом гради највеће пројекте, каже Додик. Додао је да су односи Српске и Србије најбољи од када се ти односи граде.

Додик је истакао је да су Србија и Република Српска формално раздвојене, али да у душама Срба живе један живот, језик и вјера, као и да српски народ „једну трубу слави“.

„Овде би требало да се веселимо, али и да изразимо свима пуну љубав свих људи Српске. Нека ови дани протекну у најбољем весељу“, поручио је Додик, који је отворио фестивал, подизањем саборске заставе и уз саборску химну „Са Овчара и Каблара“.

Додик је истакао да српски народ жели да покаже да је народ мира и стабилности.

„Српски народ је народ просперитета, народ који не мрзи. Он је доносио слободу свим другим народима на простору бивше Југославије, подарио им је републике, али други су то погрешно разумјели“, каже Додик.

Он је рекао да је Република Српска стабилна и да се развија у пуном капацитету заједно са Србијом, те да су њихови односи у најбољем стању до сада.

Према његовим ријечима, посебна је част бити домаћин овог великог Сабора који је познат не само у овом крају, већ у цијелом региону и свијету.

„Овде нема поруке мржње, нема поруке која би било кога довела у позицију да се неугодно осјећа. Сви, без обзира на вјеру, нацију, боју, добродошли су ако имају добре намјере“, навео је Додик.

Он је нагласио да би Србија требало да буде лидер у региону, али да јој је та улога протеклих деценија ускраћена, разним играма свјетских моћника који нису допустили да буде исказан потенцијал српског народа.

Додик је пренио поздраве из Републике Српске и истакао да велики број њених грађана редовно посјећује Сабор и живи за ове дане, те да готово сваке године на различитим манифестацијама гостују побједници из Гуче.

Он је нагласио да треба учинити све да Драгачевски сабор и ове године протекне у знаку добре енергије и добре воље, а да најбољи побиједи.

„Ово је велики догађај, народно саборовање, народно весеље. Звук трубе се шири и додирује срца свих људи нашег народа гдје год се они налазили“, рекао је Додик, захваљујући гостима из иностранства који су дошли у Гучи.

Додик је нагласио да 56. одржавање сабора доказује истрајност сабора и његову неуништиву традицију.

„Драго ми је што сам дио овог сабора и што овдје већ видим значајн број људи из Српске“, рекао је Додик.

Почасно звање домаћина Сабора трубача у Гучи Додику је уручио предсједник Саборског одбора Слободан Јоловић, који је истакао да је овај сабор за 55 година посјетило више од 20 милиона домаћих и страних гостију.

Додик отворио Сабор трубача у Гучи (Фото: РТРС)

Он је рекао да је Додик и ранијих година долазио у Гучу и да је дугогодишњи пријатељ Гуче.

Уз захвалност за овогодишње домаћинство Додику, Јоловић је нагласио да на Сабор у Гучи традиционално долази велики број грађана Српске.

Он је позвао и друге грађане Србије, посебно оне из околине Гуче да се до 14. августа, до кад траје сабор, придруже весељу уз звуке трубе.

„На манифестацији трубаштва, највећој у Србији и свијету, за 55 година учествовало је више од 10.000 трубача, те више од 1.000 трубачких оркестара“, каже Јоловић.

Амбасадор Сабора и његов вишеструки побједник Бобан Марковић пожелио је љубитељима трубе добродошлицу и позвао их да заједно са трубачима уживају у наредним данима манифестације.

Ове године на Драгачевском сабору први пут биће одржано такмичење мајстора трубе.

За такмичење се пријавило 11 оркестара који ће се борити за титулу Шампиона Гуче, новчану награду од милион динара /више од 8.000 евра/ и статуу Десимира Перишића, побједника првог Сабора.

Побједник такмичења представљаће Гучу у наредних годину дана у свијету и у Србији.

Вечерас ће бити одржан концерт побједника прошлогодишњег Сабора, а затим традиционални поноћни концерт.

За сутра навече планирано је такмичење мајстора трубе, а наредне вечери финално такмичење сениорских трубачких капела.

На овогодишењем Сабору трубача најављено је неколико нових програма, као што су концерти фолк и рок музичара дан прије и дан послије званичног такмичарског програма.

У незваничном дијелу програма Сабора, синоћ су на стадиону у Гучи наступили Светлана Ражнатовић и група „Рибља чорба“, док ће на крају Сабора, у недјељу 14. августа, наступити Северина и Мирослав Илић.

Драгачевски сабор трубача основан је 1961. године, а један од оснивача који је и осмислио Сабор као такмичење сеоских трубача Србије, био је књижевник Бранко В. Радичевић.

Гуча је варошица удаљена 22 километра од Чачка, са 2.500 становника и 250 кућа.

За дочек више од пола милиона домаћих и страних гостију организатори ове манифестације интензивно су се припремали протеклих неколико мјесеци.

Синоћ су у Гучи концерте одржали група „Рибља чорба“ и Светлана Цеца Ражнатовић.

Архива