Додик: Нема одлучивања без Српске

03.08.2016 Актуелно

У механизму координације више нема доношења одлука без овлашћеног представника Владе Српске.

Говорећи о Дану Републике, предсједник Српске је још једном поновио да ће референдум о Дану Републике бити одржан 25. септембра. Тај дан, Република Српска одбациће покушај да јој се одузме нешто најзначајније – датум њеног рођења!

Договорени механизам координације поново је појашњавао предсједник Српске. Кључна разлика у односу на онај који је Савјет министара усвојио у јануару – начин одлучивања. Од сада у доношењу одлука неће бити игнорисани ставови Српске.

– Ми смо своје завршили, сада нека Савјет министара ради своје. Влада Српске ће прихватити механизам коориднације у који смо уградили механизам да кворум и одлуке могу само да буду ваљане када у њима учествује овлашћени представник Владе Републике Српске, а не неких шпекулант попут ових из СзП-а – рекао је Додик.

Предсједник Српске није штедио ријечи да би критиковао њихов рад у заједничким институцијама. Познато је, каже Додик, да Савез за промјене ставове креира у кабинету Дениса Звиздића. Њихове одлуке, истиче, покушај су скрнављења Републике Српске – од одбијања кредита Свјетске банке, преко руског клириншког дуга до договора којим је одблокиран кредитни аранжман са ММФ-ом.

– Да су имали мозга да размишљају, размислили би у јануару па не би усвојили механизам координације и не би имали проблем. Позивам их да не усвоје механизам координације. Наравно да ће га усвојити јер их нико ништа не пита – рекао је предсједник Српске.

Коментаришући главну замјерку Драгана Човића да у механизму координације нема кантона, Додик каже да нема ништа против да и кантони имају овлашћене представнике у тијелима. Осврнуо се предсједник Српске и на Инцков став да је Референдум о Дану Републике противан Дејтону.

– Позивам грађане да изађу на референдум. То је легитимна ствар и власништво народа Републике Српске. Ми ћемо изаћи на референдум да недвосмислено кажемо да јесте 9. јануар наш датум који желимо да славимо као Дан Републике и тако ће и остати – нагласио је Додик.

Још једном је поновио – ниједан високи представник као ни сујете које имају поједини дијелови Бошњака неће спријечити одржавање Референдума 25. септембра.

Архива