Додик: Држављани Српске у Брчком моћи ће да гласају

24.08.2016 Актуелно

„Грађани ће овдје изаћи на референдум у одређеној форми и данас сам дошао у Брчко да их позовем на то“, рекао је Додик у Брчком.

Одговарајући на питање о каквој форми је ријеч, Додик је рекао да ће о томе одлучити Републичка комисија за спровођење референдума о Дану Републике.

Предсједник Српске навео је да је супервизор за Брчко дистрикт, мимо закона и овлаштења, спријечио грађане Републике Српске који живе у Брчком да се изјасне о питању важном за њих, а то је празник Српске.

„Супервизор је то учинио по политичком налогу, сматрајући да има потребу да се додвори Бакиру Изетбеговићу и муслиманима из Сарајева. То није била правна одлука“, оцијенио је Додик.

Он је истакао да је овом одлуком супервизора срушено неколико декларација о људским правима које се односе на изјашњавање, што, како каже, није било довољно да сам супервизор сагледа ту ситуацију.

„Ми цијенимо да је одлука супервизора била исхитрена и да може бити повучена. Очекујемо да он то и учини. Он је прекршио низ прописа чинећи то. Он није изнад Устава, а Устав гарантује право грађанима да одлучују путем референдума“, рекао је Додик.

Предсједник Српске подсјећа да је Брчко дистрикт, према арбитражној одлуци, кондоминијум – заједничко власништво два ентитета.

„До сада нам нису дозвољавали да се манифестује онај дио нашег власништва над тим, али у сваком случају у времену које долази сигурно ће се и то питање морати да стави на дневни ред“, каже Додик.

Додик: Глобална политичка стратегија заштите српског корпуса

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик рекао је вечерас у Брчком да СНСД на предстојеће локалне изборе излази са глобалном политичком стратегијом заштите српског националног корпуса и интереса на овим просторима.

Додик је нагласио да СНСД при томе поштује постојећи устав и, прије свега, чињеницу да у свим одлукама, и у Брчко дистрикту, морају да учествују Срби.

„СНСД има највећу политичку одговорност свих политичких партија српског народа за позицију и за развој средине са становишта онога што је српски национални интерес“, рекао је Додик у Брчком, гдје ће вечерас присуствовати конвенцији Општинске организације СНСД-а у Брчком на којој ће бити промовисана листа кандидата ове странке за предстојеће локалне изборе.

Он је оцијенио да се СНСД данас бави искључиво политиком док многе друге странке странчаре, покушавајући да прибаве мале привилегије за појединце који се стављају на листу.

„Дошао сам овдје да подржим листу СНСД-а, и доћи ћу још неколико пута, увјерен да радимо частан посао, који није уперен ни против кога, али јесте усмјерен на заштиту наших националних и људских интереса. СНСД ће то радити до краја“, поручио је Додик.

Архива