Додик: ЦИК опструише спровођење референдума

25.08.2016 Актуелно

То показују, каже Додик, кадрови који су до јуче били високи функционери СДА, а сада одлучују у име бх институција да ли Српска има право на референдум.

Док званичници Српске понављају да се демократско право изјашњавања о Дану Републике грађанима Српске не може и не смије одузети, у највећој опозиционој странци су повукли ручну.

Ни покушај високог представника да искористи међународну заједницу у спречавању референдума, ни апелације бошњачких функционера, ни посљедњи покушај ЦИКа да опструише референдум, по свему судећи, нису били довољан разлог да стану у одбрану онога што су потписали и за шта су гласали у Народној скупштини.

ЦИК је био дужан да већ достави спискове бирача, да би се референдум у Српској могао одржати, рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Умјесто тога подлегли су притиску Бошњака, сматра Додик, и раде оно што није њихов посао – испуњавају политичке захтјеве.

– Очигледно да се ради о том да постоји синхронизација између разних фактора у смислу Бакира Изетбеговића да покрене питање пред Уставним судом, а пошто је предсједник Уставног суда доскорашњи потпредсједник СДА и који може да донесе одређену одлуку, очекивати је да ће се таква одлука и донијети, а да ће ЦИК након тога рећи да немају разлога да дају спискове, нагласио је Додик.

Да се у БиХ очито врши притисак на правосуђе сигурна је и премијерка, Жељка Цвијановић. Референдум, каже премијерка, не поставља питање функционисања ни Уставног суда ни понашања Бакира Изетбеговића.

У СДС-у и данас врте од раније познату причу.

Нису против референдума, али им смета датум. Предсједник највеће опозиционе странке у Српској поновио је оно што је недавно рекао и Фахрудин Радончић, да је рефередум предизборна кампања Милорада Додика.

Да ли су у СДС-у одустали од онога за шта су гласали у Народној скупштини, Босић није желио да објасни, нити да коментарише посљедње активности високог представника и својих коалиционих колега у Парламенту, Сафета Софтића и Шефика Џаферовића. Сташа Кошарац, СНСД-ов парламентарац на нивоу БиХ, сматра да је овај двојац злоупотребио положај, подносећи апелацију Уставном суду БиХ да спријечи референдум у Српској.

Архива