Додик: Босић је дубоко исфрустриран

07.08.2016 Актуелно

„Босић је политичку неписменост показао по ко зна који пут и коментаришући потписани механизам координације у Источном Сарајеву, који је спасио Републику Српску од траљавог механизма координације који је такозвани Савез за промјене подржао у јануару, када га је Савјет министара БиХ усвојио“, истакао је Додик, коментаришући изјаву Босића да је још једна манипулација Додикова тврдња да је на састанку с предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем спасио Српску од „траљавог“ механизма координације.

Предсједник Српске подсјетио је да је на састанку у Источном Сарајеву у првом плану била борба за интересе Републике Српске, а не нечије избијање у први план и извлачење из тобожње политичке изолације, „како то политички симултант Босић дилетантски покушава потурити јавности“.

„Да има грам политичке коректности и поштења и да је упоредио оно што сам ја успио договорити у Источном Сарајеву и оно што су они подржали у јануару, видио би да мој потпис стоји испод документа који спречава прегласавње Републике Српске. Њиме се уводи позиција овлашћеног представника, што значи да само онај ко је одобрен на сједници Владе може у име Републике Српске, уз писану сагласност, да гласа у тијелима механизма координације и уколико он није присутан нема кворума, нити има ваљане одлуке“, изјавио је Додик.

Према Додиковим ријечима, такозвани Савез за промјене је у јануару подржао, између осталог, да се одлуке Колегијума за европске интеграције доносе консензусом присутних чланова Колегијума који гласају у складу са њиховим уставним надлежностима, што говори о томе да, ако неко није присутан, хипотетички, из Републике Српске, они могу да одлучују о питањима за шта је искључиво надлежна Република Српска.

„Ту је био кључни проблем те одлуке Савјета министара БиХ о механизму координације из јануара, гдје су Босић и његова екипа гласали за акт који је очигледно на штету Републике Српске, са чиме су и сами били упознати, а што смо ја и премијер Српске Жељка Цвијановић морали да поправљамо“, истакао је Додик.

Он је рекао да су се изборили и да предсједавајући Колегијума за европске интеграције мора имати претходну сагласност замјеника, односно да ће премијер Републике Српске дати сагласност за одржавање или неодржавање састанака, и тако даље.

Према Додиковим ријечима, направљено је неколико капиталних важних разлика у односу на оно што је у јануару усвојио Савјет министара БиХ, уз подршку такозваног Савеза за промјене, и то је био максимум који се могао обезбиједити на састанку у Источном Сарајеву у корист Републике Српске.

„У недостатку политике која би била конзистентна и у интересу Републике Српске, изгубивши у потпуности политичку равнотежу, Босић се зато претворио у несрећног трачера који већ двије године безуспјешно покушава на сваки начин да криминализује власт у Републици Српској, упркос томе што је суд његове конструкције и клевете на мој рачун прогласио нерелевантним и што је за такав покушај и новчано кажњен“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је одлучио да ће, чим новац по пресуди стигне на његов рачун, пола дати у хуманитарне сврхе, а другом половином ће „финансирати фешту на коју ће позвати и Босића да се одмори од обмана и блефирања јавности“.

Архива