Цвијановић: Референдум о Дану Републике не садржи никакве скривене намјере

18.08.2016 Актуелно
Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да референдум о Дану Републике, који ће бити одржан 25. септембра, није усмјерен против било којег народа у БиХ, нити било које институције.
 
U

Жељка Цвијановић

Он је савјетодавног карактера и не садржи никакве скривене намјере, што јасно потврђује и формулација референдумског питања, појашњава премијер Српске.

На питање да прокоментарише реакције у вези са најављеним референдумом у Републици Српској које долазе од бошњачких политичара и представника међународне заједнице, Цвијановићева је рекла да су оне хистеричне и непотребне и само показују каква је БиХ, уствари, држава.

„Референдум је празник демократије, тако је у свакој земљи у којој се одржава, па ће тако бити и у Републици Српској. Није антидејтонски и неуставан, није уперен против институција БиХ како га настоји приказати политичко Сарајево које годинама хистерично реагује на све и и свашта. Тензије производе они у Сарајеву, а не Република Српска“, истакла је премијер Српске.

Она је нагласила да је референдум демократски одговор на насртај политичког Сарајева на Републику Српску.

„То насртање мора престати, иначе, ћемо ми морати сваки пут да питамо народ шта о томе мисли“, поручила је Цвијановићева.

На констатацију да се и Сарајево и међународна заједница управо и прибојавају да је ово само први од референдума и да ће резултирати оним о отцјепљењу Републике Српске, Цвијановићева одговара да је то теза коју они промовишу, а не Српска.

„Ми се бранимо, не нападамо. Не пријетимо сукобом или отцјепљењем, не звецкамо оружјем и не изазивамо тензије, већ то раде они. То размажено и хистерично политичко Сарајево је и постало такво захваљујући странцима који су се одавно ставили у функцију бошњачке политике и који произвољно и крајње пристрасно тумаче важне ствари, и то увијек на штету Српске“, констатовала је Цвијановићева.

На питање да ли очекује реакцију међународне заједнице, Цвијановићева каже да за то апсолутно не постоје никакви разлози и да би тако нешто било сасвим контрапродуктивно.

„Они знају да би нас то додатно хомогенизовало у Републици Српској, што никако не желе, па су кренули другим путем, вршећи притисак на домаће институције на нивоу БиХ како би оне у процедуралном смислу онемогућиле одржавање референдума у Републици Српској. Али, референдума ће бити јер он никоме и ничему није пријетња, стога је сва ова политичка галама и непотребна и бесмислена“, закључила је Цвијановићева.

Архива