Цвијановић: Позиција Републике Српске заштићена

02.08.2016 Актуелно

Он није ни на чију штету, а Српска је њиме, на европском путу заштитила своју позицију.

Цвијановићева је за Дневник плус рекла да је проблем у томе што нико није очекивао да ће доћи до договора и да су, сада, главни критичари они који су охрабривали да се одржи састанак предсједника Репбулике Српске Милорада Додика и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Годинама камен спотицања на европском путу – механизам координације, и након договора бошњачке и српске стране, поново изложен критикама. За премијерку Републике Српске, апсурд је у томе што су највећи критичари, управо, они који су прије пола године усвојили механизам координације без знања Републике Српске.

– Ми смо заштићени. Ово није ни на чију штету, само се одлуке не доносе без Републике Српске. Ово није систем превара већ координације – рекла је Цвијановићева.

На прозивке СДС-а и нејасноће које су представили јавности, предсједница Владе подсјећа на њихове пропусте. Каже, да је након оспоравања механизма кооординације који су усвојили почетком године, на инсистирање Дениса Звиздића, Мирко Шаровић био укључен у преговоре, али да се само једном појавио на састанку.

– Одустао је кад је видио колико смо замјерки имали на оно за шта је гласао у Савјету министара, па је одлучио да се из тога извуче. Према томе, ни они из СДС-а немају шта да кажу – каже премијерка Српске.

На негодовање Хрвата да у све нису укључени и кантони, Цвијановићева каже, да то није тачно. Ако проблем и постоји, адреса су, каже, федерални партнери.

– Ја сад кажем да је за Владу измијењени текст прихватљив и да ће за мјесец дана завршити свој дио посла и послати у Парламент – наглашава Цвијановићева.

Прије него што буде усвојен и достављен Бриселу, механизам координације биће предмет расправе свих нивоа власти, али оно што је за Републику Српску најважније јесте то да је њена позиција на европском путу заштићена!

Архива