Уцјена Изетбеговића о механизму координације неприхватљива за Српску

18.07.2016 Актуелно

На посљедњу уцјену Бакира Изетбеговића, из Владе Српске је јасно одговорено – Не пристајемо на уцјене!

То је одговор премијерке Жељке Цвијановић на захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића да Република Српска прихвати механизам координације и тако наводно одблокира кредитни аражнман са ММФ-ом. Премијерка упозорава, да уцјене нису координација већ представљају потпуно погрешан концепт појединих у бх. институцијама. Најавила је да ће Влада ове седмице заузети став у вези са ММФ-ом и послати писмо извињења иако Српска није крива за застој у реализацији аранжмана по најбољим условима у региону.

Писмо намјере, ССП, механизам координације – ово су три попутно одвојене ствари, категорична је премијерка Жељка Цвијановић. О томе да ће БиХ добити механизам координације тек када буде усаглашен, Цвијановићева нема дилему, а нема је ни када је ријеч о захтјеву политичког Сарајева да Република Српска одустане од консензуса. На то, упозорава, Српска никада неће пристати, јер би то значило отварање врата прегласавању.

– Прича у вези са повезивањем механизма координације са ММФ-ом је класичан сарајевски безобразлук, који смо видјели прије неки дан, када је било условљавање да се адаптира ССП, па ће као Звиздић и Новалић потписати писмо намјере. Писмо намјере није ни у каквој вези са ССП-ом, нити са механизмом координације, већ је чврсто наслоњено на Реформску агенду – каже Цвијановићева.

На политику уцјена Српска неће дати одговор који прижељкује политичко Сарајево и неће попустити у својим ставовима, сагласан је и министар Петар Ђокић. Ни у којем случају, истиче, Република Српска неће пристати на овакво условаљавање.

– По цијену да немамо аранжман са ММФ-ом морамо се вратити обезбјеђењу оних интсрумената финансирања који стоје на располагању Републици Срспкој, ако та врста односа буде задржана – каже Ђокић.

Да иронија буде већа, исти актери преговарали су о писму намјере, дали сагласност, усвојили га на Фискалном савјету, а требало је и да га потпишу. Умјесто потписа стугле су уцјене, адаптација ССП-а и усвајање механизма координације.

– Када је ријеч о ССП-у повјерење смо поклонили Њемачкој, а не Сарајеву. То је наш однос према иницијативи коју је показала ова земља, то нема везе са Сарајевом ни са ММФ-ом – истиче премијерка Српске.

Онима који Српску условљавају, премијерка је још једном поручила, да је то неприхватљив и потпуно погрешан начин комуникације у БиХ који је може само одвести назад, никако ка Европској унији.

Архива