Постигнут договор о механизму координације и потписано Писмо намјере са ММФ-ом

31.07.2016 Актуелно

Након састанка, на конференцији за медије предсједник Српске Милорад Додик је истакао да су била спорна три питања везана за механизам координације и да су сва три позитивно ријешена.

„Овим је престало натезање око тога ко је, у праву ко није. Што се Писма намјере тиче, оно је већ потписано и послано у Вашингтон“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је, што се тиче механизма координације, договорено да се одлучује консензусом, који укључује представнике Владе Републике Српске, Владе ФБиХ и Савјета министара БиХ.

„Ако нема представника, нема ни одлуке. Нема гласања, а ни консензуса без нас“, рекао је Додик.

„Покушали смо разјаснити и нека питања у вези са транспортном стратегијом“, рекао Додик и најавио да ће наредних дана бити размотрено оно што је Савјет министара БиХ у вези са овим питањем усвојио, те да ће Република Српска, уколико буде потребе, доставити своје примједбе.

Према његовим ријечима, наредних дана биће изршен увид у оно што је усвојио Савјет министара БиХ када је ријеч о транспортној стратегији и уколико Влада Српске буде имала неке примједбе биће отклоњене у даљем одлучивању и процесуирању кроз институцију Савјета министара.

Шеф делегације ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк, захвалио се Додику и Изетбеговићу, и осталим члановима двије делегације на спремности да се договоре око ствари везаних за наставак европског пута.

„Показали су државничку зрелост“, рекао Вигемарк истакавши да је разговарано о ургентним питањима у контексту европских интеграција, а то су питања која се тичу апликације за чланство у ЕУ.

Он је констатовао да је постигнута сагласност о бројним питањима и навео да је ријеч о аранжману са ММФ-ом, механизму координације и транспортној стратегији.

Најавио је да ће о резултатима разговора састанка обавијестити високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерику Могерини, комесара ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана и министра иностраних послова Словачке Мирослава Лајчака.

И бошњачки члан Предсједништва БиХ, Бакир Изетбеговић изразио је задовољство позитивним рјешењем састанка и усвојеним ријешењима око механизма координације, саобраћајне стратегије и аранжмана са ММФ-ом.

На питање да ли је разговарано о одржавању референдума у Српској, Изетбеговић је одговорио да није додајући да је било говора само о европским интеграцијама БиХ.

На састанак, у мотелу „Барка“, накнадно је стигао и федерални премијер Фадил Новалић који је са Звиздићем потписао Писмо намјере.

Овим договором, европски пут БиХ биће одблокиран.

Састанак у Источном Сарајеву, сазвао је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс – Гунар Вигемарк.

ММФ одгодио је претходно кредитни аранжман БиХ, јер Звиздић и Новалић нису потписали Писмо намјере.

Звиздић је тада рекао да Писмо намјере о новом кредитном задужењу БиХ код ММФ-а није потписао због неусвајања бројних важних докумената, који требају да трасирају европски пут БиХ, попут ССП-а, механизма координације и других.

Данашњи састанак пратиле су бројне новинарске екипе и пооштрене мјере безбједности. Било је најављено да ће састанак бити одржан у згради Владе Српске у Источном Сарајеву међутим, састанак је ипак одржан у једном ресторану у Источном Сарајеву. Све је организовала Делегације ЕУ у БиХ.

Медији су објавили дио споразума који су Додик и Изетбеговићу потписали Источном Сарајеву.

Јасно је дефинисано Поглавље Шест које се односи на састав делегације БиХ у оквиру заједничких тијела БиХ и ЕУ за надгледање примјене ССП-а, а посебно начин одлучивања и функционалност доношења одлука.

Договорено је да се све одлуке доносе консензусом, а да су све институције на свим нивоа обавезне да осигурају присуство својих представника на сједницама тијела. Кворум за одржавање састанака и усвајање одлука, обавезно чине овлашћени представници Савјета министара, Владе Републике Српске и Владе ФБиХ и кантона.

Споразум дефинише и да све одлуке усвојене у различитим тијелима система координације могу бити преиспитане пред вишим тијелом у систему у року од десет дана од њиховог доношења, а од овлашћених представника Свајета министара и ентитетских влада.

Архива