Писмо намјере према ММФ-у за Српску завршена ствар

30.07.2016 Актуелно

„Првобитни рокови и вријеме су исцурили, има још одређено вријеме да се то деси, а када прође и тај рок можемо да се поздравимо с текстом који смо испреговарали. Онда идемо испочетка у процедуру да бисмо имали аранжман с ММФ-ом у јануару“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је поставила питање, ако то пропадне, ко ће моћи да мобилише политичке актере да преговарају о новом аранжману „након што је један већ испреговаран и оборен јер неко није хтио да га потпише“.

„Неће бити те политичке воље. Морамо да будемо отворени“, поручила је Цвијановићева, наводећи да би и услови за кредит с ММФ-ом били нови.

Она је изразила сумњу да ће, уколико у наредних неколико дана не буде потписано Писмо намјере, БиХ уопште и имати Писмо, за шта неће бити крива Република Српска.

„Можда је то и добро за Републику Српску, ми смо већ почели да се окрећемо себи, да мобилишемо средства на унутрашњем плану и идентификовали смо много извора гдје можемо да помогнемо и ставимо систем у функцију. То можда, на крају, за нас буде и сасвим позитивно“, додала је Цвијановићева.

Она је поновила да не може бити условљено Писмо намјере за аранжман БиХ с ММФ-ом механизмом координације јер та питања немају никакве везе једно с другим.

Цвијановићева је истакла да неће поново преговарати о Писму намјере и трошити своје вријеме, уколико сада испреговарано пропадне јер је нарушено партнерство блокирањем договореног Писма намјере.

Поводом става предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића да деблокада европског пута и Писмо намјере треба да буду ријешени паралелно и истовремено, она је оцијенила да је ријеч о одвојеним питањима.

„Да се пита Звиздић, вјероватно би то било тако, али у држави постоје много важнији актери који треба да кажу на који начин ће се ко понашати и мене не интересује шта је неко други рекао, ја знам који су ставови Владе Републике Српске“, додала је Цвијановићева.

Она сматра да су Звиздић и предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић беспотребно зауставили аранжман с ММФ-ом, због чега сада постоји читава офанзива међународне заједнице да они потпишу Писмо намјере с ММФ-ом и да се разговара о механизму координације.

Цвијановићева је навела да није проблем да се разговора, али да је против условљавања јер то нарушава односе између различитих нивоа власти у БиХ и није партнерство.

„Односи су јако лоши и колико год сам се трудила као предсједник Владе да дам посебну димензију сарадњи трудећи се да она буде коректна и са Звиздићем и са Новалићем, када превалите одређени пут схватите да је то можда било и бесмислено јер се трудите, а на крају не можете да ријешите ниједну ствар“, додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је поновила да нема условљавања, да је Писмо намјере с ММФ-ом већ испреговарано и БиХ је добила најбоље услове у региону.

„Имали смо Фискални савјет који је усвојио такво писмо намјере, а у њему се сада налазе двојица који су одбили да потпишу ово што су испреговарали. То је њихов дио посла који је остао незавршен“, појаснила је премијер Српске.

Она је нагласила да механизам кординације нема никаве везе са тим, још трају преговори и није се дошло до коначног текста тог документа, иако су ставови приближени.

„Исправили смо 18 ствари, али смо дошли до једног-два отворена питања о којима треба да се одредимо и на политичком и институционалном нивоу“, рекла је Цвијановићева.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да деблокада европског пута и Писмо намјере Међународном монетарном фонду треба да буду ријешени паралелно и истовремено.

Архива