Одласци Изетбеговића у Нови Пазар и доласци Вучића у Бањалуку нису упоредиви

29.07.2016 Актуелно

Није изостао ни напад на референдум о дану Републике. Бакир Изетбеговић, који учествује на скупу странака демократске акције региона, изјавио је агенцији Франс прес да се предсједник Српске Милорад Додик игра ватром планирањем референдума о Дану Републике. Изетбеговић каже да би високи представник у БиХ Валентин Инцко могао да предузме кораке и спријечи референдум.

Коментаришући ту изјаву предсједник Српске Милорад Додик рекао ако се неко играо ватром, онда је то Изетбеговић, јер је покренуо иницијативу за укидање 9. јануара као Дана Републике Српске и допринио да Уставни суд БиХ донесе за њега очекивану одлуку.

Бакир Изетбеговић није очекивао да Срби нису спремни да прихвате њихове глупости и да се повинују било коме – одговорио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Он је поновио да Република Српска иде на референдум 25. септембра.

-То није ни против Дејтонског споразума и демократских вриједности. Република Српска ће се на референдуму јасно изјаснити око Дана Републике ја сам увјерен и позивам све људе да изађу на тај референдум и подрже да је дан Републике 9. јануар како је то историјски доказан датум и како је то воља овог народа који стоји иза формирања Републике Српске.“ каже Предсједник Српске.

Бакир Изетбеговић изјавио је да је он у Београду био неколико пута, а да му је ово први пут да долази у Нови Пазар након 26 година и да је то требао урадити и много раније.

„Свједоци смо тога да Вучић , Николић дођу у Требиње и Бањалуку, то не сматрамо заобилажењем Сарајева, ово је једна те иста ствар, каже Изетбеговић.

Предсједник Милорад Додик изјавио је да одласци Бакира Изетбеговића у Нови Пазар и доласци Александра Вучића у Бањалуку ни по чему нису упоредиви. Додик је рекао да Изетбеговића није могуће поредити са предсједником и премијером Србије Томиславом Николићем и Александром Вучићем у политикама које воде и показују. Оцијенио је да иза овакве изјаве Изетбеговића може да стоји намјера која је опасна у регионалном смислу и која је неприхватљива и да он покушава на скровит начин да упореди регион Новог Пазара са РС и њеним статусом.

„Ни по чему се не могу поредити Изетбеговић и Вучић, ни по политикама које проводе, ни по мотивима посјете, ни по начину на који живе свој људски и политички живот. Док Бакир Изетбеговић потпирује ватру, премијер Вучић настоји да их гаси“ каже ,Милорад Додик.

Реаговао је и српски министар Аександар Вулин. Поредећи Бањалуку и Нови Пазар, Изетбеговић је направио дипломатски скандал, али и показао своје праве политичке и људске намере. Вулин је рекао да вјерује да је вријеме да и предсједник Владе Србије Александар Вучић заузме далеко чвршћи став кад је у питању однос према Бакиру Изетбеговићу и према свима који сматрају да српску пажњу и бригу за мир и стабилност у региону могу да тумаче као слабост и нешто што треба употребити против Србије.

„Ствари се као што видите понављају и понављају се не случајно. Они који су тих деведесетих година сматрали да србију треба поделити изгледа сматрају да то треба урадити још једном онда политичка аутономија санџака данас ентитет нови пазар бањалука“ каже Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је да Изетбеговић својом изјавом на најбруталнији начин погазио Устав Босне и Херцеговине и Устав Републике Србије.Он каже да Изетбеговић, истовремено, покушава да укине право Републике Српске, и то потпуно супротно Уставу БиХ, и међународном споразуму какав је Дејтонски споразум

Архива