Најављени штрајк здравствених радника политички мотивисан

11.07.2016 Актуелно

„Пресједник удружења који организује штрајк је акитивиста НДП-а и штрајк је политички мотивисан, јер да има стварни разлог за штрајк они би у њега ступили данас, а не 15. септембра како су најавили, неколико дана пред изборе“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Предсједник Српске је рекао да нико не крије да има проблема у здравству, али нико не може оспорити да здравство функционише и да се, упркос свему, огроман новац инвестира у здравство.

„Новац који се улаже у Универзитетски клинички центар не иде на терет здравства, већ на терет Буџета и Републике Српске и у том погледу треба сагледати све елементе у здравству, а не политички мотивисаним штрајковима дјеловати на саме изборе“, оцијенио је Додик.

Говорећи о запошљавању љекара, Додик је рекао ће разговарати са незапосленим љекарима, јер се ради о људима који су завршили тежак факултет и имају хумано занимање, те треба видјети на који начин се они могу ангажовати.

„Ово друштво треба школоване љекаре, али ствар је планирања и продукције школовања тих људи, јер их имамо више него што институције могу да приме. У сваком случају покушаћемо свима да помогнемо у том погледу“, поручио је Додик.

И министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић сматра да је најављени штрајк политички мотивисан.

Он је додао да ће доприноси радницима у здравству бити исплаћени.

Унија синдиката радника у здравству Републике Српске најавила је генерални штрајк уколико до 15. септембра медицинским радницима у Српској не буду измирена дуговања за плате и доприносе.

Архива