Механизам координације нема никакве везе с ММФ-ом (ВИДЕО)

29.07.2016 Актуелно

Одговор из Српске, није дуго чекао! Нема европског пута без уважавања њених ставова, порука је званичника Српске.

Предсједник Милорад Додик Звиздићеву изјаву назвао је „промашеном“ политиком која је Босну и Херцеговину гурнула у блато, а премијерка Жељка Цвијановић, поручила да је Писмо намјере за Српску завршена прича!

Денис Звиздић, поново дијели оптимизам. Сарајевске медије увјерава да ће, почетком септембра, обавијестити званични Брисел да је БиХ испунила услове за отварање поглавља с ЕУ. Похвалио се ријешеним питањем ССП-а и Реформском агендом.

-Остао је још само механизам координације и не постоји ниједан разлог да и њега не завршимо у наредном периоду и да до 5. или 10. септембра обавијестимо надлежне институције ЕУ да смо задовољили све услове, рекао је Денис Звиздић.

БиХ никад није била у већем блату него што је данас, рекао је предсједник Додик. У то блато, земљу су гурнуле управо овакве, каже, промашене политике.

-Он је познат по промашеним изјавама и промашеним политикама. Чињеница да неко већ преговарану политику, везано за ММФ довео у питање непотписивањем говори о томе да је то спекулација и да у том погледу се испоручује таква прича осталима“, изјавио је Милорад Додик.

Нема условљавања, Писмо намјере је за Српску завшена прича, јасна је премијерка Цвијановић. Подсјетила је да је Писмо испреговарано с представницим ММФ-а, који су у Сарајево дошли из Вашингтона и понудили најбоље услове. Писмо је усвојио и Фискални савјет БиХ, у којем сједе и Денис Звиздић и Фадил Новалић, који су одбили да потпишу оно што су испреговарали и усвојили.

„Вријеме и првобитни рокови су исцурили. Има још времена да се то деси у неком наредном периоду. Када прође и тај рок, можемо се поздравити са текстом који смо испреговарали. Онда идемо испочетка, да бисмо имали тај аранжман са ММФ-ом у јануару“, навела је Цвијановићева.

Додик и Цвијановић поновили су да Механизам координације нема баш никакве везе с ММФ-ом, јер још трају разговори и преговори. Сарајевска политика је одговорна, кажу, што БиХ још нема усаглашен тај документ. Покушај усвајања без знања Српске, обио им се о главу. Сад, кад је Српска, поново отоврила причу не дозволивши да се одлуке усвајају консензусом присутних и да предсјадавајући Савјету министара не може предсједавати свему и свачему – Изетбеговић и његови сљедбеници посежу за уцјенама.

„Представљање Европи не мора да буде из Савјета министара. Може из ентитетских влада. Кад Звиздић схвати да је то потребно, онда ћемо имати европски пут“, изјавио је Додик.

Додик Звиздића подсјећа да Република Српска, по питању европских интеграција, има 72 одсто надлежности. Разумије Европу да јој након Брегзита треба нови оптимизам и да успјех тражи у БиХ. Али, упозорава, амбиције не може остварити огољавањем Републике Српске.

Архива