Механизам координације и ММФ су одвојена питања – заједничка порука из Српске

19.07.2016 Актуелно

Додик је поручио да кредитни аранжман са ММФ-ом не условљава опстанак Републике Српске која све своје обавезе извршава у року.

Међутим, у БиХ је на сцени политика уцјене. То је јасно руководству Српске које упозорава да политичко Сарајево константно крши договоре и покушава да условљавањем оствари личне интересе. Механизам координације и ММФ нису ни у каквој вези, поручила је јуче и премијерка Српске Жељка Цвијановић.

План бх. политичара је да условљавањем натјерају Српску да прихвати механизам координације којим би Српска требало да одустане од консензуса и отвори врата за прегласавање. Ова власт и Влада то никада неће омогућити – јасна је премијерка Цвијановић.

– Апсолутно подржавам активности Владе и премијерке у погледу односа према ММФ-у. Република Срспка неће разговарати о механизму координације све док се не заврши питање ММФ-а, јер он никада није био условљен тим питањем – рекао је Додик.

Писмо намјере, кључни документ за одобравање аранжмана, нису потписали чланови Фискалног савјета БиХ, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и премијер ФБиХ Фадил Новалић. Онај ко условљава – данас, чини се, сам себе критикује.

Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, каже да „дијалог, а не принцип блокаде и уцјене којима смо свједочили у случају политизације ССП-а, једини је успјешан метод за наставак европског и економског пута БиХ. Позивам, посебно Владу Републике Српске, да подрже пројекте, стратегије и законе које је, у складу са уставним надлежностима, припремио Савјет министара БиХ.“

За Сташу Кошарца, предсједавајућег Клуба посланика СНСД у Представничком дому ПС БиХ, свака сједница Савјета министара БиХ представља нову политичку и економско-финансијску опасност по Српску. Пита се зашто министри из такозваног СЗП-а, посебно из редова СДС-а, ћутке прелазе преко најпрљавијих подвала и уцјена водећих бошњачких политичара.

– Како може Денис Звиздић у име цијелог Савјета министара БиХ да уцјењује Владу Републике Српске, а да Мирко Шаровић не реагује? Умјесто реакције која би значила замрзавање доношења било какве одлуке у Савјету министара док уцјене не престану, Шаровић диже руку за изразито штетну Оквирну стратегију саобраћаја и тако потврђује Звиздићев став да се одлуке могу доносити без механизма координације и без сагласности Владе Српске – пита Кошарац.

Шаровић сматра да механизам координације не треба повезивати са ММФ-ом, али ипак не зна да ли је Звиздићева одлука да не потпише писмо намјере његов лични став или став Савјета министара.

– О потпису или не потпису није се расправљало у Савјету министара. Морам да будем прецизнији у свом одоговору и то питање на било који начин није дошло на сједницу Савјета министара – каже Шаровић.

Шаровић очигледно заборавља да је министар у Савјету министара којем предсједава Звиздић и да ће без ММФ-овог новца бити угрожен рад ове бх. институције. У Парламентарној скупштини БиХ, чини се, свјеснији су озбиљности ситуације.

– Без кредитног аранжмана са ММФ-ом вјероватно можемо, али са неповољнијим и скупљим кредитима. Морамо да будемо свјесни да су буџети на свим нивоима власти у БиХ у дефициту и да су им потребни одређени кредитни аранжмани – рекао је Предраг Кожул, посланик ХДЗ БиХ у Представничком дому ПС БиХ.

Сви рокови да власти БиХ пошаљу писмо намјере ММФ-у су пробијени. Наредна сједница извршних тијела ове међународне финансијске институције на којој би требало да буде разматран захтјев за одобравање новог стенд-бај аранжмана требало би да буде одржана тек у септембру.

Архива