Mобилизација бошњачких политичара против референдума у Српској

22.07.2016 Актуелно

Истичући да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године и да је то прије проглашења независности БиХ, Кошарац је оцијенио да бошњачаки парламентарци и политичке странке на овај начин показују претјерану дозу негативне енергије према Српској.

„Право је грађана Републике Српске да на референдуму одговоре на питање да ли подржавају чињеницу да Република Српска има дан Републике“, рекао је Кошарац и додао да ће 25. септембар, дан за када је заказан референдум, бити дан демократије и прилика да се сви грађани Српске јасно изјасне о референдумском питању.

Према његовој оцјени, бошњачка политичка елита ће вријеме до 25. септембра искористити да познатим моделом притиска на ОХР и неке амбасаде у БиХ покуша онемогућити институције Републике Српске да проведу референдум.

„Мислим да треба да се одмакну од такве активности. Ми смо потпуно одлучни да радимо за Републику Српску, за оно што осјећамо, не вријеђајући никога“, рекао је Кошарац и поручио да институције Српске нико не може спријечити да у складу са Уставом раде свој посао и доносе одлуке које су у интересу свих њених грађана.

Он је додао да никакав Бећировић, нити ко други не може угрозити виталне интересе Републике Српске и одржавање референдума.

„То је потпуно јасно. За нас је 9. јануар рођендан Републике Српске и апсолутно нико из Федерације БиХ нема право да се мијеша у наше унутрашње односе“, истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да посланици бошњачких странака у парламенту БиХ нису подржали иницијативу колега из Републике Српске да се оконча ангажман страних судија у правосудним институцијама БиХ.

„Очигледно су тада бошњачки политичари и странке у Федерацији више нашли партнера у странцима него у нама који долазимо из Републике Српске“, навео је Кошарац.

Истичући да ни много јаче политичке личности у БиХ у прошлости нису могле да зауставе интересе Републике Српске, Кошарац је рекао да то не може ни ова група посланика која долази из бошњачких странака.

Архива