Кошарац: Дефинитивни пораз и слом политике СзП

01.07.2016 Актуелно

Кошарац је нагласио да је, након ароганције, самовоље и отворене подршке безакоњу коју су највиши званичници СДА показали у вези с питањем пописа, свима јасно да су представници такозваног Савеза за промјене у протекле двије године били марионете Бакира Изетбеговића и појединих представника међународне заједнице уз чију су помоћ и ушли у власт у заједничким институцијама у Сарајеву.

– Већина представника такозваног Савеза за промјене показала је неспремност и немоћ да се супротставе одлукама и потезима Бакира Изетбеговића, који су у потпуној супротности вољи српског народа и изразито су штетни по интересе Републике Српске. Чак и кад се с таквим одлукама не слажу, представници такозваног Савеза за промјене одбијају да користе инструменте који су им на располагању како би заштитили интересе Републике Српске. Умјесто снажног и одлучног кориштења тих инструмената, представници такозваног Савеза за промјене раде оно што су прије двије године обећали Бакиру и странцима – не таласају – упозорио је Кошарац.

Он је додао да се „слом политике такозваног Савеза за промјене најбоље препознаје кроз понашање СДС-ових министара у Савјету министара БиХ“, који, како каже, једно мисле, друго говоре, а треће раде.

– Министар /спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко/ Шаровић, под чијим је патронатом испреговарана штетна адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/, једно прича странцима, друго пољопривредницима, а треће јавности Републике Српске. Лоше је кад све то помијеша или заборави шта је коме рекао, а још горе је то што очигледно и даље нема намјеру да прихвати ставове институција Републике Српске у вези са ССП-ом – рекао је Кошарац.

Он је поновио позив представницима Савеза за промјене да не учествују у доношењу било каквих одлука у заједничким институцијама власти у БиХ све до разрјешења ситуације у вези с пописом, али и до, како је рекао, успостављања механизма координације у оквиру којег се без ставова из Републике Српске неће моћи донијети никаква одлука у процесу европских интеграција.

– Представници такозваног Савеза за промјене треба да одустану од своје промашене политике и да, умјесто с Бакиром Изетбеговићем и недобронамјерним странцима, сарађују са институцијама Републике Српске – закључио је Кошарац.

Архива