Изетбеговић се не може поредити са Вучићем и Николићем

30.07.2016 Актуелно

Поводом Изетбеговићевог поређења своје посјете Новом Пазару са посјетама највиших државних званичника Србије Бањалуци, Додик је истакао да Изетбеговића није могуће поредити са предсједником и премијером Србије Томиславом Николићем и Александром Вучићем у политикама које воде и показују.

Додик је оцијенио да иза овакве изјаве Изетбеговића може да стоји намјера која је опасна у регионалном смислу и која је неприхватљива и да он покушава на скровит начин да упореди регион Новог Пазара са Републиком Српском и њеним статусом.

„Ни по чему се не могу поредити Изетбеговић и Вучић, ни по политикама које проводе, ни по мотивима посјете, ни по начину на који живе свој људски и политички живот. Док Бакир Изетбеговић потпирује ватру, премијер Вучић настоји да их гаси“, рекао је Додик.

Он је истакао да Вучић и Николић воде политику помирења и пружања руке свима да би се изградио стабилан регион, док Изетбеговић покушава на овај начин да буквално изазива тензије и доприноси новом распиривању свађа у региону.

Предсједник Српске је подсјетио да су Србија и Република Српска повезане Споразумом о специјалним и паралелним везама који своје упориште има у Дејтонском споразуму и сви доласци премијера Вучића и у Републици Српској и у БиХ у функцији су мира и сарадње.

За разлику од тога, истиче предсједник Српске, између БиХ и Санџака нема никаквих споразума нити би он могао да буде потписан с обзиром на то да Санџак не располаже ни функцијама ни надлежностима који би га учинили потписником таквог споразума.

„Док Бакир Изетбеговић током посјете Србији мирно шета београдским улицама, Вучић на сребреничкој комеморацији на коју долази с поштовањем према жртвама, бива каменован и готово убијен. Да је Бакиру Изетбеговићу до помирења и регионалне сарадње и безбједности, надлежни органи БиХ би до сада казнили починиоце, умјесто што су тај предмет гурнули у ладицу“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да Изетбеговићева изјава долази у вријеме када исламски екстремисти пале заставе Србије и пјевају пјесме натопљене идеологијом његовог оца Алије.

„Изетбеговић је човјек опасних намјера, заговорник и креатор земље која је постала земља опасног живљења, промотер инвазивне политике усмјерене против сваког ко је другачији. Он и његова политика коју промовише задњих 25 година су опасност и за БиХ и за цијелу регију“, рекао је Додик.

Он каже да постоји много упозорења да иза напада на Вучића прошле године у Сребреници стоји званична бошњачка политика.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је данас у Новом Пазару да не сматра да је посјета овом граду заобилажење званичног Београда и упоредио своју посјету овом граду са посјетама највиших државних званичника Србије Бањалуци.

„Не видим ништа спорно у овој посјети, јер смо сви свједоци да предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић често посјећују Бањалуку и Требиње, па ми то не сматрамо заобилажењем Сарајева. Ово је иста ствар“, рекао је Изетбеговић, који је лидер СДА БиХ.

Архива