Доказано подаништво српских представника у Сарајеву

27.07.2016 Актуелно

 

Говорећи о наредби коју су потписали српски представници у Министарству одбране БиХ о ангажовању припадника Оружаних снага, а поводом обиљежавања годишњице страдања Бошњака у Сребреници, у којој се помиње ријеч „геноцид“, Додик је за РТРС рекао да је геноцид чисто политички захтјев Бошњака, који желе да с тим уђу у процесе даље дисквалификације Републике Српске.

„Ако неко од Срба то учини, онда је он на том фону, без обзира да ли је то потписано случајно или намјерно. Случајно, овдје, не постоји, јер се случајно не могу дешавати озбиљне ствари. То је за сваку осуду“, рекао је Додик.

Додик је захвалио министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку што је, како каже, имао довољно храбрости да обустави ангажовање службеника Министарства иностраних послова БиХ на обиљежавању годишњице страдања Бошњака у Сребреници за разлику од српских представника у Министарству одбране БиХ. Коментаришући јуче објављени снимак исламиста који пале српску заставу, предсједник Српске је нагласио да би овај случај требало заједно да истраже Република Српска и Србија.

„Буду ли тај посао радиле заједничке институције, овај случај завршиће у фиокама и никада неће бити истражен до краја, попут случаја Вучићевог атентата у Сребреници“, истиче Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска завршила свој дио посла када је ријеч о тој истрази, „али онда су се појавили ванземаљци из заједничких институција и предмет оставили у фиоку“.

„Морамо да будемо свјесни да постоји радикализација која не може да заобиђе наше просторе. Аналитичари говоре да се логистика за радикализам у Европи и Сирији, налази у БиХ“, упозорава предсједник Српске. Очигледно је, каже, да мјере са друге стране нису довољне.

„Република Српска чини све што је могуће у оквиру онога чиме располаже“, истиче Додик и додаје да нико не може искључити могућност одређених аката, а Српска је спремна за адекватне реакције.

Архива