Додик-Вучић: Нема препрека за потписивање ССП-а, сутра разговори са пољопривредним произвођачима

14.07.2016 Актуелно

15.56 – Додик је рекао да више нема препрека у вези адаптације Споразума за стабилазацији и придруживању за БиХ.

„Српска ће сутра донијети одлуку у вези тога“, рекао је Додик након разговора са Вучићем.

15.38 – Вучић је изјавио да је задовољан што су се релевантни политички чиниоци ускладили о датуму расписивања референдума у Републици Српској и што представници ЕУ нису могли да нађу замјерку референдумском питању, а које се односи на датум обиљежавња Дана РС.

Вучић је рекао да је Додик човјек од највећег ауторитета, те да га је молио за постизање додатног јединство у РС.

„Ми ћемо из Србије да помогнемо шта можемо, али мир и стабилност су нам кључни“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће наредних дана да се сретне и са другим политичарима из РС, онима на власти, али и другима из опозиције, јер вјерује да могу да договоре „добре“ ствари које су у интересу Срба.

Он је навео да очекује да на састанку буду предсједник Републике Српске Милорад Додик, лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић и Демократског народног савеза Марко Павић, као и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и предсједник СДС-а Младен Босић, које ће замолити да сами одлуче о томе ко ће још од лидера опозиције присуствовати састанку.

„Желим да разговарамо сви заједно и мислим да можемо да постигнемо добре и важне ствари у интересу српског народа. Наш циљ је да радимо добро и да имамо добре резултате којима можемо да се подичимо, а не да изговарамо лоше и ружне ријечи једни о другима“, каже Вучић.

Он је оцијенио да 90 одсто грађана из Српске и готово 100 одсто грађана Србије подржава такву политику.

Нагласио је да би било добро да се потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са БиХ, јер би то говорило о опредјељености српског народа западно од Дрине за улазак у ЕУ.

15.33 – Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао је да се помоћ Србије осјећа у Српској и да је та помоћ кључна за Српску.

„Захвалан сам Вучићу и (предсједнику Србије Томиславу) Николићу што ми у континуитету пружају прилику да разговарамо о различитим питањима“, рекао је Додик.

Захвалио је премијеру Вучићу што је помогао да се јуче организује састанак са Шмитом.

„Треба вјеровати Њемачкој и омогућити да се крећемо ка ЕУ. Мислим да је то начин да се малој средини помогне да се лакше адаптира у тим кретањима“, навео је предсједник Републике Српске.

Како је рекао, током данашњих разговора многи пројекти су били на дневном реду.

„Радови на мосту Љубовија-Братунац се добро одвијају. Као што је Вучић рекао, наћи ћемо се крајем овог мјесеца да отворимо дионицу ауто-пута од Прњавора до Добоја као дио ауто-пута Бањалука-Добој. Веома ми је драго да је Вучић прихватио да тог дана буде са мном“, нагласио је Додик.

Република Србија, како је рекао, нема другу намјеру осим да се мирно развија и да користи своје ресурсе.

„Честитам премијеру на успеху са Жељезаром. Замолио сам га да у том великом пројекту са Кинезима укључи и РС, на примјер адеродром у Бањалуци, те да у том погледу постигнемо што већу интеграцију на пројектима“, истакао је Додик.

Говорећи о Сребреници, Додик је рекао да злочин у том граду потпуно исполитизован и да губи ону димензију у којој треба да се сви поклонимо жртвама.

15.25 – Вучић је рекао и да је са Додиком разговарао о односима Србије и Српске, као и о инфраструктурним објектима који се раде.

Констатовали смо да су наши односи веома добри, али смо говорили и о много конкретних питања, рекао је Вучић истакавши да су теме били радови на заједничким инфраструктурним пројектима.

„Ствари до сада не да су под конторолом, него се добро развијају попут моста Братунац-Љубовија“, рекао је Вучић.

Премијер Србије је најавио да ће у августу посјетити херцеговачки дио Републике Српске, како би видјели како Србија може даље да помогне у економском развоју.

„Тема разговора била су и политичка питања и закључили смо да је од кључног значаја за даљи напредак српске економије да сачувамо мир и стабилност у региону“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће 4. августа Србија и Српска у насељу Бусије заједнички обиљежити годишњицу прогона Срба са њихових вјековних огњишта са подручја тадашње републике Српске Крајине.

„Обележићемо то страдање нашег народа на достојанствен начин, не позивајући било кога на освету и сукобе, већ на живот и разумијевање прошлости“, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће 19. августа у Градини бити обиљежено 75 година од доласка првих логораша у тај дио јасеновачког логора.

Архива