Додик: Референдум о Дану Републике – први у низу

25.07.2016 Актуелно

Бошњацима у Српској, каже, умјесто што покушавају да га онемогуће, било би боље да на референдум изађу и кажу своје мишљење. 

Све техничке препреке за одржавање референдума требало би да буду превазиђене до половине августа, изјавио је предсједник Републике, у интервјуу за Срну. Институције Српске дале су мишљење и одржавање референдума, каже, више не може да се спријечи.

– Референдум ће се одржати. Високи представник то не може спријечити, референдум је ствар Републике Српске. А високи представник ако и жели нешто да уради, не знам како ће то урадити. Исто тако као што он не поштује Републику Српску, тако ни ми више не поштујемо високог представника – каже Додик.

Док Бошњаци схватају важност референдума, призивајући међународну заједницу у помоћ, српски представници у Сарајеву, каже Додик, очито не схватају поенту. Мирко Шаровић је недавно изјавио да референдум неће донијети никакву промјену. Такав став се, сматра Додик, мора промијенити, јер ће ово бити први референдум у низу, на којима ће се грађани изјашњавати о питањима важним за Српску.

Још једно важно питање не силази са дневног реда у БиХ. Писмо намјере ММФ-у и даље није добило параф из Сарајева. Из СДА стиже порука да би ускоро могли да се састану са врхом СНСД-а.

– Имам информацију да ту постоје одређене иницијативе. Ја очекујем да би такав сусрет могао бити до краја седмице – рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Од међустраначког састанка нема ништа, поручује Додик, јер се ту нема о чему причати. Представници Владе Српске потписали су писмо намјере, а ако желе било какав разговор, додаје, и у Сарајеву треба да ураде исто. Састанак је једино могућ на институционалном нивоу, са Бакиром Изетбеговићем.

– Као члан Предсједништва нека изволи доћи у Републику Српску, можемо да се сретнемо у мом кабинету, можемо да причамо о институционалним вриједностима, а као партије, СНСД нема намјеру да прави никакве коалиционе договоре са СДА нити има намјеру да улази у заједничке институције које показују своју неспособност и које су постале реметилачки фактор у укупном стању у БиХ – каже предсједник Српске.

Уколико желе било какву будућност у БиХ, каже Додик, Бошњаци морају да схвате да само разговором и консензусом могу да се ријеше важна питања. Од наметања воље другим конститутивним народима треба да одустану, додаје, и да коначно прихвате постојање Српске и њених институција. 

 

Архива