Додик: Договара се састанак политичких лидера из Српске са Вучићем

13.07.2016 Актуелно

Говорећи о разлозима за одржавање састанка, на којем би, осим њега, присуствовали и члан Предсједништва БиХ из Српске Младен Иванић, те предсједник СДС-а Младен Босић, Додик је рекао да је ситуација у БиХ додатно искомпликована низом питања која се различито посматрају, међу којима је и Споразум о стабилизацији и придруживању.

Додик је изразио незадовољство ставом институција БиХ у вези са Споразума о стабилизацији и придруживању.

„Да није било Републике Српске, не би имали о чему да разговарамо, а камоли да добијемо одређене бенефите, што говори да то није адеквантно заступање свих у БиХ“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Предсједник Српске подсјетио је и на проблеме у вези са објављивањем резултата пописа становништва у БиХ

„Ту је и питање аранжмана са Међународним монетарним фондом. Није био ниједан услов, ово је чиста политичка блокада“, рекао је Додик, наводећи да, уколико осталима у БиХ не треба договор са ММФ-ом, он не треба ни Српској.

Оцијенивши да је БиХ због наведених проблема подјељена више него раније, Додик је рекао да је очигледно да власт на заједничком нивоу не функционише како треба и да нико тиме није задовољан.

„Ми поготово нисмо задовољни. Мислимо да не заступају адекватно интересе читаве БиХ, поготово Републике Српске. У том смислу имамо већу сметњу него корист од БиХ“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, разговори са Вучићем биће искључиво мотивисани и у функцији тражења рјешења за добру сарадњу БиХ у цјелини, а посебно Републике Српске са Србијом.

„То је легално, легитимно и у оквиру свих важећих споразума“, рекао је Додик и заложио се за јединство Срба, као што то раде Бошњаци.

Он је истакао да жели да, без обзира на политичке или личне разлике, изгради унутарсрпско јединство, као што је било у случају питања пописа становништва.

Архива