Цвијановић: Састанак на институционалном, а не на партијском нивоу

25.07.2016 Актуелно
 

– Није проблем разговарати, али не знам зашто би аранжман са ММФ-ом био тема. Ако је ријеч о свеукупним процесима, онда разговор о тој теми и има неког смисла. Али, што се тиче аранжмана са ММФ-ом, за Владу Републике Српске је тај посао завршен и није га могуће условљавати неким другим питањима, као што је механизам координације – рекла је Цвијановићева, поводом Звиздићевих навода да ће половином сљедеће седмице бити одржан састанак СДА и СНСД-а.

Она каже да је сигурна да је сва та блокада у вези са аранжманом ММФ-а намјерно осмишљена да се властима Републике Српске отежа извршење обавеза пред предстојеће изборе и да се приволе на политичке уступке.

– Као што ми рече један федерални функционер „у ФБиХ нема опозиције, па и није страшно ако недостаје пара“ – истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се прави представа да је Република Српска пред финансијским колапсом и да неће преживјети без аранжмана са ММФ-ом, што није тачно.

Цвијановићева је подсјетила да су пропуштени јулски рокови за одобрење аранжмана, да је комплетно писмо намјере давно испреговарано и да је остало само да га потпишу Звиздић и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, који су то одбили уцјењујући аранжман са ММФ-ом, прво адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању, а након тога и механизмом координације.

– Било би боље да је тај новац обезбијеђен, јер реформе није могуће проводити без финансијске подршке, али то важи и за ФБиХ, која исто има потребу за тим средствима. Апсурд те ситуације види се и у томе што су министри финансија и ФБиХ и БиХ потписали писмо намјере, а нису предсједник федералне Владе и предсједавајући Савјета министара, што довољно говори и о тим институцијама, и о томе да је ријеч о политичкој игри СДА – каже Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Она је истакла да је већ обезбијеђена половина новца који је Република Српска требало да добије у овој години у износу од 50 милиона КМ, и није ријеч ни о каквом задужењу, већ је то учињено унутар система.

– Ако мисле да ће нас условљавати финансијски да бисмо пристајали на њихове политичке услове, ни од тог посла нема ништа. Или ћемо радити у партнерству, или никако, па ће свако на своју страну – поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да ће новца бити из ових или оних извора, али да остаје неповјерење у било какву могућност да се у БиХ у партнерству било шта договори и проведе.

– Мислим да ћемо након јануарског усвајања механизма координације, недавног уцјењивања у вези са Споразумом о стабилизацији и придруживању и механизмом координације и непотписивања писма намјере тешко превазићи то неповјерење и вјеровати да с друге стране стола сједи кредибилан тим или кредибилне институције докле год им министри финансија иду једном стазом, а премијер и предсједавајући неком другом – рекла је Цвијановићева.

Архива