Цвијановић: Функционисање Српске није угрожено

22.07.2016 Актуелно

Иако је званични рок за ММФ истекао још у понедјељак, постојале су двије могућности кроз продужетак рока за предају писма намјере. Премијерка каже да је писмо намјере могло бити достављено у сриједу до 18 часова и тада би постојала могућност да то писмо буде разматрано 27 јула.

Друга опција је била да потписано писмо намјере на званичну адресу буде достављено у четвртак и да га одобре 29 јула. Ниједан од ових рокова није испоштован. Нову шансу БиХ имаће тек у септембру. Ако и тада Звиздић и Новалић буду уцјенама блокирали овај процес – премијерка Цвијановић упозорава да ће БиХ испочетка бити подвргнута анализи ММФ, разговорима и преговорима.

У Савјету министара нису забринути што новац ММФ-а неће доћи у њихове касе. Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда каже да ће посљедице осјетити ентитетски буџети, а не буџет БиХ.

Предсједница Владе Републике Српске нагласила је да буџет БиХ никада не може да буде угрожен јер он има загарантовану приходовану страну.

– И не морају да се боре за средства. Они воде рачуна само о трошењу новца, утоликом је то компликованија ситуација за ентитет. Савјет министара је поштеђен таквих брига. То је наша реалност – додала је Цвијановићева.

Премијерка не крије да ће оба ентитета осјетити посљедице. Али поручује да неће бити колапса у Срспкој, како су неки прогнозирали. Пола износа од 50 милиона КМ колико је Српска требала да добије од ММФ – већ је обезбијеђено.

– Ми смо половину тог новца обезбиједили из других прихода, а то нису задуживања и други половину ћемо обезбиједити на сличан начин. Очекујемо да ће ствари ићи редовно, јер ми извршавамо све обавезе. Пољопривредницима смо исплатили три милиона марака, а ићи ћемо и са додатних пет милиона наредне седмице. Пензије и плате се редовно исплаћују – рекла је премијерка.

Нема ММФ-а, али ни 125 милиона долара од клириншког дуга. Руска Федерација раније је предлагала да буџетима ентитета исплати читав клириншки дуг, чиме би Српска добила трећину. Премијерка истиче да је Српска била задовољна руском формулом.

Министарство финансија БиХ писаним путем одбило је овај приједлог. Према њиховој формули, клириншки дуг од 125 милиона долара требао би бити подијељен – 10 одсто институцијама БиХ, 58 одсто ФБиХ, 29 одсто Републици Српској и 3 процента Дистрикту Брчко.

– Ми смо договорили онако како треба договорити у складу са законом и чекамо изјашњење руског министарства о самој имплементацији тог договора – каже министар финансија и трезора БиХ.

Савјет министара позвао се на закон који је наметнуо високи представник, каже премијерка Цвијановић. Иако би Српска добила мање новца, свјесна ситуације и поштујући вољу Русије да једино БиХ исплати готовину, прихватила је и такву формулу расподјеле. Међутим, условљавања и кочење процеса опет долазе са сарајевске адресе, каже Цвијановићева.

Реалност БиХ је да није финансијски стабилна и да се на нови одговор из Москве чека два мјесеца, чини се само због чистог политиканства политичара БиХ. Исплатом клириншког дуга институције БиХ требало би да добију око 22 милиона КМ, ФБиХ 128 милиона, Република Српска 65 милиона КМ и дистрикт Брчко око шест милиона марака.

Архива