Сутра парафирање споразума о свеобухватној сарадњи

15.06.2016 Актуелно

Додик ће сутра разговарати и са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком.

„Ова губернерија и губернатор Полтавченко су преузели обавезу добрих односа у име Руске Федерације са Републиком Српском. Као што знате прије два-три мјесеца Полтавченко са делегацијом је био у Бањалуци, а прије двије-три седмице и делегација од тридесетак људи из његове администрације који су радили на додатним детаљима споразума које ја треба сутра да парафирам, на заједничком састанку како би могли да побољшамо нашу сарадњу и наше капацитете“, рекао је Додик за РТРС.

Споразум о свеобухватној сарадњи, како је раније најављено, требало би да обухвати све могуће елементе сарадње, прије свега привредну, а затим у области културе, здравства, образовања, спорта и другим друштвеним дјелатностима.

Додик је додао да је Санкт Петербург огромно тржиште и истакао да је веома значајно добити позив из Кабинета предсједника Руске Федерације Владимира Путина за тако важну економску конференцију.

Предсједник Српске ће присуствовати и пленарној сједници Економског форума, која је централни догађај. Сједницу ће, како је најављено, водити Путин.

„Много значи када добијете позив на конференцију за коју су заинтересоване многе земље из окружења, па и свијета, у условима када су сложени економски односи ЕУ и Русује, на коју је најављен и предсједавајући Еврпске комисије Жан Клод Јункер, и када се зна да је Италија ове године једна од земаља која има приоритет и да ће ту бити и италијански премијер, онда би позив за неког из Српске требало да буде част и задовољство, не само мени лично већ и цијелој Републици Српској“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик од данас борави у вишедневној посјети Санкт Петербургу, гдје ће присуствовати 20. Међународном економском форуму, који поставља рекорде по броју представника иностраних држава и компанија, а девиза форума ове године је „На прагу нове реалности“.

На овом догађају, који ће почети сутра и биће одржан у новом простору – недавно изграђеном изложбеном конгрес-центру који је постао највећи у Источној Европи, очекује се учешће око 10.000 људи.

Почасна земља-учесница форума ове године је Италија, а на скуп ће доћи високи политички званичници из више од 40 земаља.

Архива