Српска неће дати легитимитет спекулативном попису

03.06.2016 Актуелно

Додик је поновио да Српска неће дати легитимитет спекулативном попису, нагласивши да Савјет министара БиХ може рећи да то одбацује, ако Срби буду компактни.

„Можемо да кажемо и да наши људи из Агенције за статистику неће да раде. Имамо шансу, ако будемо јединствени“, оцијенио је Додик, нагласивши да је питање методологије обраде података веома важно и да становништво Републике Српске то мора да зна.

Он је рекао новинарима у Требињу да је злоупотреба пописа дошла, прије свега, са бошњачке стране, где је извршен спекулативан попис становништва, док је са српске стране био фер и коректан.

„Прије неколико дана смо тек сазнали да је постојао договор политичких партија које су се у вези са тим питањем договориле на нивоу БиХ. Младен Иванић је обавијестио јавност да је постојао тај договор и да је преварен у томе. Ја не знам ни сада шта је тај договор, али могу да наслутим да је потпуно неприхватљив, јер 196.000 људи који не живе овдје не могу бити стални становници БиХ“, истакао је Додик.

Коментаришући изјаву хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића да неће бити повучена одлука о објављивању резултата пописа, Додик је рекао да га по том питању не занима нико, па ни Човић.

„Мене не занима нико, па ни мишљење Човића о тој тему. Мене занима интерес Републике Српске и српског народа, а то је да се примијене најбоље статистичке праксе које се користе у свијету и да нема спекулација. Нећемо подржати спекулативан попис, а ако то неко други хоће онда је такву намјеру имао од почетка“, зајључио је предсједник Српске.

Архива