Састанци са Путином и Ђинпингом-Додатна афирмација добре сарадње

18.06.2016 Актуелно

Додик је нагласио да Кина, као и Русија, представљају значајног економског партнера за Српску.

„Ми желимо да радимо са њима на неколико важних пројеката – термоелектрана у Гацку, аутопут којим желимо да повежемо Бијељину и Бањалуку и тако омогућимо најбржу везу, изградимо најбоље потенцијале и повежемо се још боље са Србијом. Нови режими путовања преко Хрватске, као чланицом ЕУ, могу да буду рестриктивни за наше људе“, рекао је предсједник Републике Српске за „Спутњик“.

Додик је подсјетио да је једна кинеска компанија изградила термоелектрану у Станарима у Српској која је једини објекат те врсте подигнут послије 40 година на подручју бивше Југославије, чиме се, како је нагласио, свакако поносе грађани Републике Српске, али и Кинези.

Он је навео да је данашњи сусрет свакако прилика да се захвали Кини што води принципијелну политику која је Републици Српској помогла слично као и Русија.

„Кинески званичници, али и народ одувијек само желе да се поштују права других и они се нису, као друге државе са Запада, политички уплели у унутрашња питања појединих држава. Они не желе да креирају унутрашње односе земаља, по правилу компликујући све то, само да би имали разлога да се задрже деценијама, па чак и вијековима на тим подручјима“, истакао је Додик.

Предсједник Српске, који је присуствовао 20. Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, рекао је да моћна организација овог скупа показује много ствари, а прије свега да је Русија потпуно рехабилитована од санкција, свјесна је свих губитака које су имали, али око тога нема никакве патетике.

„Мислим да је стварни губитник у Русији онај ко им и уводи те санкције, а то је сама Европа. Русија је и сада окупила велики број политичких, економских, привредних, финансијских и медијских стручњака који су пратили тај скуп и могли су да виде, по ономе што је и сам Путин говорио, да Русија има савршено јасну политику и да се у новим околностима у којима дјелује и ради прилагодила том путу“, истакао је предсједник Додик.

Оно што се могло чути на том форуму, каже Додик, јесте да ће врло брзо Кина, Индија и Пакистан постати чланице Евроазијске групе, а нешто касније и Иран, што говори да ће се у тој асоцијацији окупити близу четири милијарде људи и да ће то бити једна од најснажнијих асоцијација на свијету.

„Свакако, у том погледу треба поштовати напоре Русије који су усмјерени ка томе да очува свој, не само економски, територијални и безбједносни аспект, него и да ојача своју улогу велике силе“, истакао је Додик.

На питање гдје је ту Република Српска и да ли је имао састанке на маргинама форума, Додик је рекао да већ неколико пута био на том скупу, да је имао више сусрета и да је потписао званични нови уговор са Санкт Петербургом као губернијом.

„То је дио прошлогодишњег договора, како бисмо ојачали привредне, туристичке и сваке друге међусобне потенцијале. Разговарали смо и са нашим сада већ традиционалним партнерима из области нафте индустрије у Власинцима. Република Српска је тамо препозната кроз наше вишегодишње учешће на том форуму. Срели смо се на маргинама састанка са многима, а импресивно је било поново слушати Владимира Путина и његове пројекције будућих економских кретања“, нагласио је предсједник Српске.

Он је подсјетио да Република Српска има своје представништво у Москви, али да је сам губернатор Санкт Петербурга понудио простор да Српска отвори Представништво и код њих, што ће до краја године сигурно бити и учињено.

„Планирамо да до краја године сигурно одемо са једном великом привредном делегацијом и охрабримо наше људе који још имају један недовољно храбар приступ како би се упутили на непознато тржиште“, навео да је Додик.

На питање гдје види Републику Српску, у ЕУ или у Евроазијској унији, Додик је нагласио да Српска неће пропустити добру сарадњу са Русијом, јер је то важно партнерство за Српску.

„Русија је увек показивала значајну бригу за афирмацију међународних споразума који се зове Дејтонски и никада није дозволила да се ти принципи урушавају. То је за нас веома важно. За разлику од Европе која је масовно кршила међународни споразум, па и сада, знајући да је оскрнављена процедура и да су подаци у вези са пописом у БиХ нетачни. Европа је поново стала иза спекулација у БиХ и у том погледу одбијање једне добре праксе у којој је неко за нас пројектовао нешто као добро, а ми само треба да машемо главом и говоримо – то“, констатовао је предсједник Српске.

Он је рекао да Српска не може да избјегне тај дио територијалног припадања Европи, додавши да многе европске вриједности имају неког смисла, али да сама Европа није оно што је била, и у том погледу видљив је страх због „брегзита“ који се одржава.

„Оно што ми сада знамо о Европи је потпуно непознато и како ће она изгледати за једно извијесно вријеме. Ми то морамо пажљиво да пратимо и онда ћемо одлучивати како ћемо се према томе односити. Ни по коју цијену не треба да изгубимо сигурног партнера каква је Русија“, закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик који након вишедневне посјете Санкт Петербургу, данас у Београду разговара са кинеским предсједником Си Ђинпингом.

Архива